Facebook Statistics
Značka Kvality

Stanovisko ÚVZ SR k možnému prenosu SARS-CoV-2 pitnou vodou

24-03-2020

Pitná voda nebola podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ani v jednom prípade potvrdeným faktorom prenosu vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. V súčanosti podľa WHO nie sú dôkazy, že by SARS-CoV-2 prežíval v pitnej vode alebo v odpadových vodách.

Vírus SARS-CoV-2 je obalený krehkou lipidovou membránou. Vo všeobecnosti sú obalené vírusy menej stabilné vo vonkajšom prostredí ako neobalené vírusy (napr. rotavírusy, vírus hepatitídy A). Sú tiež citlivejšie na oxidačné činidlá, kam patrí aj chlór, používaný pri úprave pitnej i odpadovej vody.

Stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) uvádza, že na Slovensku nie je potrebné mať obavy z používania pitnej vody z verejných vodovodov. Netreba pristupovať ani k osobitným opatreniam, ako napr. k zvyšovaniu dezinfekcie pitnej vody nad rámec kritérií, definovaných vo Vyhláške Ministerstva zdravotníctva SR č. 247/2017 Z. Z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody, kontrole kvality pitnej vody, programe monitorovania a manažmente rizík pri zásobovaní pitnou vodou. Postupy, používané na ošetrenie vody v SR, sú dostačujúce na zabezpečenie pitnej vody pred prípadnou kontamináciou SARS-CoV-2.

Dodatočné opatrenia na úpravu vody nie sú potrebné ani pri používaní pitnej vody z vlastných studní, ktorých kvalita vody bola vyhodnotená ako vyhovujúca.

ÚVZ SR odporúča na minimalizáciu prípadnej kontaminácie vody v domácnosti dodržovať tieto zásady:

  • každý člen domácnosti má svoj vyhradený pohár
  • každý člen domácnosti si vodu napúšťa sám
  • pri skladovaní vody v pohári prikryť pohár
  • nepodávať si vzájomne poháre

Ak vás zaujíma prežívateľnosť vírusu na rôznych povrchoch, prečítajte si krátky článok Koronavírus vydrží na povrchoch niekoľko hodín a je citlivý na koncentrovaný etanol.  ​


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood