Spustenie výzvy: podporenie systému bezpečnosti potravín v budúcnosti
Európska komisia vyhlásila výzvu na vývoj a vytvorenie výskumnej a inovačnej platformy pre bezpečnosť potravín. Platforma má slúžiť ako nástroj na uľahčenie koordinácie a spolupráce Národných úradov pre bezpečnosť potravín, inštitúcií EÚ, tvorcov politík ako aj vedeckej komunity a laickej verejnosti.
Vedkyňa Marta Hugas z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) sa na margo výzvy vyjadrila: „Identifikácia priorít v oblasti výskumu bezpečnosti potravín je pre EFSA kľúčová. Sme odhodlaní aktívne prispieť. Naša nedávna správa o požiadavkách na regulačný výskum v oblasti bezpečnosti potravín do roku 2030 stanovuje výskumné priority na nasledujúcich 10 rokov.“ Publikácia EFSA sa zaoberá tým, ako môže výskum stimulovať inovácie, ako je možné vedu efektívne komunikovať spoločnosti a ako zabezpečiť bezpečné potraviny pre rastúcu svetovú populáciu.
Hlavným výstupom úspešného projektu bude vznik nadnárodných výskumných programov, zosúladenie výskumných programov na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ a vytvorenie strategického výskumného a inovačného programu pre bezpečnosť potravín (SRIA) na riešenie očakávaní spotrebiteľov, nových technológií a politických priorít. Platforma bude obsahovať informácie o výskume v oblasti bezpečnosti potravín a zlepší súdržnosť medzi vnútroštátnym financovaním a financovaním EÚ v oblasti výskumu bezpečnosti potravín. Uľahčí tiež nové prístupy ku komunikácii o bezpečnosti potravín.
Projekty je možné do výzvy prihlasovať do 22. 01. 2020.
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]