Facebook Statistics
Značka Kvality

Spustenie výzvy: podporenie systému bezpečnosti potravín v budúcnosti

18-10-2019

Európska komisia vyhlásila výzvu na vývoj a vytvorenie výskumnej a inovačnej platformy pre bezpečnosť potravín. Platforma má slúžiť ako nástroj na uľahčenie koordinácie a spolupráce Národných úradov pre bezpečnosť potravín, inštitúcií EÚ, tvorcov politík ako aj vedeckej komunity a laickej verejnosti.

Vedkyňa Marta Hugas z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) sa na margo výzvy vyjadrila: „Identifikácia priorít v oblasti výskumu bezpečnosti potravín je pre EFSA kľúčová. Sme odhodlaní aktívne prispieť. Naša nedávna správa o požiadavkách na regulačný výskum v oblasti bezpečnosti potravín do roku 2030 stanovuje výskumné priority na nasledujúcich 10 rokov.Publikácia EFSA sa zaoberá tým, ako môže výskum stimulovať inovácie, ako je možné vedu efektívne komunikovať spoločnosti a ako zabezpečiť bezpečné potraviny pre rastúcu svetovú populáciu.

Hlavným výstupom úspešného projektu  bude vznik nadnárodných výskumných programov, zosúladenie výskumných programov na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ a vytvorenie strategického výskumného a inovačného programu pre bezpečnosť potravín (SRIA) na riešenie očakávaní spotrebiteľov, nových technológií a politických priorít. Platforma bude obsahovať informácie o výskume v oblasti bezpečnosti potravín a zlepší súdržnosť medzi vnútroštátnym financovaním a financovaním EÚ v oblasti výskumu bezpečnosti potravín. Uľahčí tiež nové prístupy ku komunikácii o bezpečnosti potravín.

Projekty je možné do výzvy prihlasovať do 22. 01. 2020.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood