Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Nelegálny chov prasiat na východe zasiahol africký mor ošípaných

26-07-2019

Štátni veterinárni inšpektori už vykonali eutanáziu všetkých štyroch ošípaných v chove v obci Strážne, v ktorom bol potvrdený prvý prípad afrického moru ošípaných (AMO) na Slovensku. Do troch dní ohnisko identifikovali a zlikvidovali. Ako sa však ukázalo, išlo o nelegálny chov. Po rokovaní Národnej expertnej komisie pre AMO predstavilo vedenie agrorezortu ďalšie kroky.

  • Štátni veterinárni inšpektori už vykonali eutanáziu štyroch ošípaných v chove
  • Prvý prípad afrického moru ošípaných na Slovensku sa vyskytol v ilegálnom chove
  • V 3 km ochrannom pásme zóne od ohniska výskytu AMO pristúpi ŠVPS k eutanázii všetkých ošípaných

„Naše prísne a precízne opatrenia nám pomáhali aj napriek náročnej situácii v okolitých štátoch udržať AMO mimo Slovenska. Žiaľ, porušovanie pravidiel a nerešpektovanie zákonných povinností je nezodpovedné tak voči zvieratám, ako aj neohľaduplné k ďalším občanom. V tomto prípade bude pykať predovšetkým celá obec a všetci chovatelia v nej. Niektoré dopady sa dotknú celého Slovenska. Chcem preto ešte raz a naposledy vyzvať všetkých, ktorí chovajú ošípané a ešte to nenahlásili svojej Regionálnej a potravinovej správe, aby tak okamžite spravili. Nielen kvôli sebe, ale aj kvôli svojim priateľom a susedom v obci,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Registrované chovy sú totiž súčasťou intenzívnej komunikačnej kampane na boj proti AMO štátnych veterinárov. Z ich skúseností pritom vyplýva, že väčšie chovy sú lepšie zabezpečené proti prenosu AMO (opatrenia biologickej bezpečnosti) ako chovy malých farmárov a drobnochovateľov.

„Vzhľadom na vysokú infekčnosť afrického moru ošípaných naša „Mobilná jednotka na utrácanie zvierat v prípade nebezpečnej nákazy“ vykoná v spolupráci so samosprávou a policajným zborom eutanáziu všetkých ošípaných, odvoz do kafilérie a dezinfekciu priestorov v 3-kilometrovej ochrannej zóne, do ktorej spadá obec Strážne. Naším cieľom je zabrániť všetkými prostriedkami šíreniu nákazy,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. V obci sa aktuálne nachádza približne 30 ošípaných u 13 registrovaných farmárov a drobnochovateľov. V prípade registrovaných chovov dostanú chovatelia za usmrtenie zvierat od štátu kompenzácie.

Agrorezort upozorňuje na príznaky, ktoré sa objavili na infikovanej ošípanej. Tie dokážu spozorovať relatívne rýchlo aj drobnochovatelia. Sú to zvýšená teplota zvieraťa, krvou podliate štípance po muchách (foto 1), krvné podliatiny na koži (foto 2), hnačka a znížený príjem krmiva. Ich nahlásenie, či už štátnemu alebo súkromnému veterinárnemu lekárovi, tak ako v tomto prípade, kedy došlo k likvidácii ohniska nákazy do troch dní, je extrémne dôležité zamedziť šíreniu AMO do ďalších oblastí Slovenska.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood