Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

Pracovné miesta na vidieku

16-01-2013

(15.01.2013; www.europrofit.sk; 15.49, s. -; SITA)

Predseda Vlády SR Robert Fico chce od ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, aby čo najskôr predložil návrhy riešení vidieckej nezamestnanosti.

Uviedol to na utorkovej (15.1.) tlačovej konferencii po kontrolnom dni v sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Premiér so šéfom agrorezortu majú v úmysle prácu pre ľudí nájsť hlavne v oblasti pestovania ovocia a zeleniny, prípadne v sektore ťažby a spracovania dreva. "Je to obrovská šanca, aby sme našli pracovné miesta aj pre ľudí, ktorí sa veľmi ťažko umiestňujú na pracovnom trhu," uviedol Fico.

Podľa Jahnátka má už len oblasť samotnej potravinárskej prvovýroby potenciál zamestnať približne 16 tis. ľudí." Nechceme stavať vzdušné zámky a ani nehovoríme o dvojnásobných platoch," uviedol Fico. Zdôraznil však, že bez dobre fungujúceho poľnohospodárstva bude vidiek takmer mŕtvy a ľudia musieť naďalej odchádzať za prácou do miest.

Fico označil za dôležitú aj oblasť cenotvorby potravín. "Nehovorím teraz, že budeme určovať, koľko má stať chlieb či rohlík," zdôraznil. Avšak pokiaľ konsolidácia úsporné opatrenia štátu nebudú umožňovať napríklad zvyšovanie platov a dôchodkov, musí agrorezort využiť všetky nástroje ovplyvňovania cien potravín, ktoré má k dispozícii. Ako príklad uviedol zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch alebo zákon o potravinách.

Predseda vlády Jahnátka chválil aj za snahu zlepšiť kvalitu potravín, ktoré spotrebitelia kupujú v slovenských obchodoch. "Vítam to, že minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek predkladá novelizáciu zákona o potravinách, ktorý by mal ešte významnejšie zvýšiť kontroly potravinárskych prevádzok, pretože 85 % potravín na Slovensku sa predáva v obchodných reťazcoch," doplnil Fico. Jahnátkov predchodca a súčasný podpredseda strany Most?Híd Zsolt Simon však kritikou na adresu vedenia rezortu pôdohospodárstva nešetril. "Situácia na ministerstve pôdohospodárstva je katastrofálna. Nepokazili len to, čoho sa nestihli ešte dotknúť," vyhlásil Simon. Ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi vyčíta pokles slovenských výrobkov v obchodných reťazcoch, neustály nárast cien potravín, či podozrivé obchody s drevom v štátnom podniku Lesy SR.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood