Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aktualizuje správu o bezpečnosti šiestich potravinárskych farbív
Vedecký panel EFSA pre prídavné látky (Panel ANS) po preskúmaní všetkých dostupných dôkazov znížil hodnoty akceptovateľného denného príjmu (ADI) pre nasledovné umelé potravinárske farbivá: chinolínová žltá (E104), žltá SY (E110) a Ponceau 4R (E124)[1]. Na záver panel ANS uviedol, že pri expozícii týmito farbivami u dospelých aj u detí môže dôjsť k prekročeniu novostanovených hodnôt ADI.
Panel ANS na základe dostupných údajov zistil, že pre ďalšie tri hodnotené farbivá - tartrazín (E102), azorubín/karmín (E122) a Allura červená AC (E129) sa nevyžaduje zmena existujúcich hodnôt ADI. Podľa vedeckých pracovníkov panelu ANS, iba u niektorých detí, ktoré konzumujú veľké množstvo potravín a nápojov obsahujúcich azorubín/karmín alebo Allura červená AC by mohlo dôjsť k prekročeniu ADI pre tieto farbivá.
John Larsen, predseda panelu ANS, povedal: „Veľa potravinárskych farbív sa od ich prvého povolenia používa už desiatky rokov, a tak sa teraz po tak dlhej dobe používania pozrieme na celkové údaje, ktoré sú k dispozícii, vrátane nových dôkazov o bezpečnosti, s cieľom zabezpečiť ochranu európskych spotrebiteľov. Túto prácu robíme systematicky pre všetky potravinárske prídavné látky, pričom sme začali s farbivami, v súvislosti s ktorými sa objavili určité obavy.
Šesť farbív, ktorých bezpečnosť prehodnocoval panel AHS, môžu byť použité v celom rade potravín, vrátane nealkoholických nápojov, pekárskych výrobkov a zákuskov. Panel dospel k záveru, že jedno z farbív - tartrazín, môže u malej časti populácie vyvolávať intoleranciu, ktorá sa môže prejaviť podráždením kože. Pre zostávajúcich päť farbív (chinolínová žltá, žltá SY FCF, Ponceau 4R, azorubín/karmín a allura červená AC) na základe limitovaných vedeckých údajov nemožno jednoznačne potvrdiť ich spojitosť s prejavmi intolerancie.
EFSA v súčasnosti posudzuje bezpečnosť všetkých potravinárskych prídavných látok, ktoré sú schválené pre použitie v EÚ, počnúc potravinárskymi farbivami. Po uverejnení tzv. "Southamptonskej štúdie" Southamptonskou univerzitou (McCann et al) v roku 2007, ktorá udávala spojitosť medzi používaním niektorých zmesí hodnotených farbív a konzervačnej látky benzoátu sodného s hyperaktivitou u detí, bol EFSA požiadaný Komisiou, aby si prehodnotenie bezpečnosti šiestich farbív stanovil ako prioritu.
John Larsen dodal: "Znížili sme ADI pre 3 zo 6 farbív, ktoré sme hodnotili, ale v každom prípade to bolo z iných dôvodov, podľa toho aké údaje boli k dispozícii pre jednotlivé zlúčeniny. Údaje, ktoré sú v súčasnosti dostupné - vrátane samotnej Southamptonskej štúdie - nepreukázali spojitosť medzi jednotlivými farbivami a ich možným vplyvom na správanie."
Vedecké poradenstvo EFSA napomôže pri šírení informovanosti súvisiacej s budúcimi opatreniami realizovanými Európskou komisiou a členskými štátmi EÚ v danej oblasti.
[1] Akceptovateľný denný príjem je množstvo látky, ktoré môže byť prijaté denne počas celého života bez významného rizika pre zdravie.