Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

NA VÝCHODNOM SLOVENSKU SA STRETLI EXPERTI NA BOJ PROTI ILEGÁLNEMU OBCHODOVANIU S PESTICÍDMI

18-02-2022

Kaluža, Vyšné Nemecké - Slovensko zorganizovalo dvojdňový odborný seminár zameraný na posilnenie medzinárodnej spolupráce zameranej na boj proti ilegálnemu obchodovaniu s pesticídmi a vzájomnú komunikáciu o riešení problémových prípadov. Vzhľadom na strategickú polohu SR a jej hranicu s Ukrajinou, ktorá je jednou z možných ciest vstupu ilegálnych pesticídov do EÚ, seminár sa 16.-17.2.2022 konal na východnom Slovensku v Kaluži a na hraničnom priechode Vyšné Nemecké-Užhorod. Zúčastnilo sa na ňom spolu 21 krajín.

V spolupráci s OECD seminár zorganizovali Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Colný úrad Michalovce Finančného riaditeľstva SR a Prezídium Policajného zboru SR. 

Odborné prezentácie a diskusie doplnené praktickými ukážkami výkonu kontrol na slovensko-ukrajinskej hranici, z ktorých pozostával seminár, potvrdili dôležitosť prepojenia národných zložiek, ich koordinovanej spoločnej akcie a účinnej spolupráce. Kľúčovú úlohu pri odhaľovaní ilegálneho obchodovania s prípravkami na ochranu rastlín zohráva aj medzinárodná spolupráca, ako aj vzájomná výmena informácií. Zo širšieho pohľadu boja proti environmentálnej trestnej činnosti je zásadná aj dostatočná informovanosť a uvedomelosť verejnosti.

Seminár sa uskutočnil hybridnou formou. V časti prípadových štúdií boli prezentované jednotlivé prípady ilegálneho obchodu s prípravkami na ochranu rastlín identifikované v zúčastnených štátoch. Ich cieľom bola výmena skúseností pri odhaľovaní ilegálneho obchodu pri uplatňovaní vymožiteľnosti práva. V praktickej časti boli zahrnuté demonštračné ukážky samotného výkonu kontrol na východnej hranici SR s Ukrajinou.

OECD bola na seminári zastúpená expertom z Programu OECD pre pesticídy a udržateľný manažment škodcov. Zastúpení boli na ňom aj experti z Europolu, Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Európskej komisie, ako aj CropLife International.  

Seminár sa konal v rámci vzdelávacích aktivít Siete OECD pre boj proti ilegálnemu obchodovaniu s pesticídmi (ONIP), kde je SR jedným z aktívnych a rešpektovaných členov. Skupina ONIP sa zameriava na zníženie rizika pochádzajúceho z prípravkov na ochranu rastlín pre zdravie ľudí a životné prostredie, ako aj na posilnenie štruktúr v oblasti regulácie pesticídov. SR je v OECD aktuálne aj predsedníckou krajinou Pracovnej skupiny pre pesticídy. Seminár na slovensko-ukrajinskej hranici bol podporený z projektového mechanizmu pre spoluprácu SR s OECD, ktorý administruje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Pesticídy patria vo svete medzi najviac regulované produkty, avšak medzinárodný obchod s falšovanými a ilegálnymi produktmi stále rastie. Slovensko-ukrajinská hranica je jednou z možných vstupných ciest nelegálnych prípravkov na naše územie, a zároveň na územie EÚ. To bol aj jeden z hlavných dôvodov výberu miesta konania seminára práve na ukrajinsko-slovenskej hranici.  

Viac o programe OECD pre poľnohospodárske pesticídy: https://www.oecd.org/chemicalsafety/pesticides-biocides/agriculturalpesticides.htm


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood