Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Minister na stretnutí s poľnohospodármi vo Zvolene

10-03-2022

Minister Samuel Vlčan diskutoval s chovateľmi dojníc a spracovateľmi mlieka a mliečnych výrobkov o budúcnosti sektora. Zástupcovia ministerstva predstavili prítomným priority a plány pre tzv. mliečnu vertikálu v nasledujúcom eurofondovom období. Cieľom je zastaviť pokles počtu dojníc, pretože z dlhodobého hľadiska je produkcia mlieka perspektívnym odvetvím. V súčasnosti naši chovatelia čelia obrovskej zahraničnej konkurencii, za ktorou zaostávajú technologicky.

Druhou nevýhodou je fakt, že na Slovensku nie sú producenti, spracovatelia mlieka a odberatelia efektívne zorganizovaní vo funkčných dodávateľsko-odberateľských reťazcoch. Tieto dve oblasti bude Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) prostredníctvom Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023-2027 maximálne podporovať. Diskutujúci sa dotkli aj témy aktuálnej situácie na Ukrajine, ktorá dramaticky ovplyvňuje ceny poľnohospodárskych komodít, a tým zvyšuje výrobné vstupy. MPRV SR aj v tejto oblasti podniká kroky a koordinuje ich s Európskou komisiou tak, aby bol postup efektívny a jednotný. Zároveň na MPRV SR vznikla pracovná skupina, ktorá možnú potravinovú krízu rieši so stavovskými organizáciami.  

Zúčastnení farmári mali možnosť na fóre vo Zvolene prediskutovať svoje konkrétne problémy a podnety. Na ich otázky boli pripravení odpovedať zástupcovia ministerstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry v diskusii.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood