Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Krízový štáb agrorezortu pravidelne monitoruje a vyhodnocuje situáciu

03-03-2022

S cieľom vyhodnotiť všetky aktuálne informácie v súvislosti so zásobovaním a organizovaním humanitárnej pomoci pre občanov zasiahnutých konfliktom na Ukrajine, uskutočnilo sa na pokyn ministra Samuela Vlčana ďalšie rokovanie krízového štábu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR). Zúčastnili sa ho opätovne okrem vedenia ministerstva aj zástupcovia agropotravinárskych samospráv a slovenských obchodníkov, ktorí chcú a vedia pomôcť najmä s dodávkami potravín a ďalším nevyhnutným tovarom.

Generálna tajomníčka služobného úradu MPRV SR Zuzana Nouzovská na krízovom štábe informovala o pracovnom výjazde, ktorý absolvovala včera v obciach Ulič a Ubľa. Lesopoľnohospodársky podnik priamo v Uliči (LPM Ulič) poskytne suchý sklad v rozsahu 40 paliet, za účelom uskladnenia potravinovej pomoci, ktorá ďalej smeruje ľudom na Ukrajinu. V prípade potreby budú k dispozícii ešte 2 menšie sklady aj pre nepotravinový tovar. „Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ľuďom zasiahnutých konfliktom na Ukrajine pomohli. Do Uliča si budú chodiť ľudia pre potraviny ako do veľkoskladu. Vytvoríme systém na monitorovanie stavu zásob a podľa toho, čo bude treba, budeme sa snažiť navážať nový tovar. Slovensko je zatiaľ pre ľudí tranzitnou krajinou. Na našom území zostávajú niekoľko hodín a smerujú ďalej. Musíme myslieť aj na tých, ktorí tu ostanú a zároveň, ak bude treba, distribuovať potraviny obyvateľom na Ukrajinu. Zástupcovia miestnych samospráv vysoko ocenili naše kroky k organizovaniu pomoci a zabezpečeniu skladových kapacít pre trvanlivé potraviny a základný drogistický tovar. V úzkom kontakte sme so starostom Uliča, ako aj starostkou Uble,“ informovala Zuzana Nouzovská, ktorá sa osobne v spádových oblastiach presvedčila o aktuálnej situácii a potrebách, ktoré by vedel agrorezort v rámci svojich kompetencií zabezpečiť v oblasti humanitárnej pomoci. Najviac žiadanými potravinami vzhľadom na ľahkú konzumáciu sú pohánka, dehydrované potraviny pripravené na zálievku, konzervy, detské príkrmy v taštičkách a pollitrové balenia vody. Do LPM Ulič obchodníci a výrobcovia navezú aj základný hygienický tovar. 

Zástupcovia obchodníkov na krízovom štábe informovali, že potravín vo všetkých regiónoch je dostatok a zásobovanie je stále plynulé. Niektoré reťazce zvažujú občanom v pohraničí poskytnúť základné potraviny,  určené pre utečencov,  bezplatne. Rovnako podľa zoznamu potravín, ktorý zostavilo MPRV SR majú niektorí obchodníci už pripravený tovar na darovanie. Rieši sa logistika prepravy, termín a miesto prevzatia. Okrem potravinovej pomoci sa otvorila aj otázka možnej zamestnanosti ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny a ich uplatnenie v poľnohospodárstve v prípade, že bude z ich strany záujem a našli by od vojnou zmietanej krajiny útočisko práve na Slovensku.

Veľkú mieru solidarity a spolupatričnosti občanom Ukrajiny prejavujú v týchto dňoch aj samotní zamestnanci MPRV SR a podriadených organizácií. Organizujú zbierky trvanlivých potravín, základných hygienických potrieb a nepotravinového tovaru, ktoré sa už v najbližších hodinách začnú navážať do pripraveného skladu v LPM Ulič.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood