Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerstvo pôdohospodárstva pokračuje v otvorenej komunikácii s DG AGRI o transformácii Pôdohospodárskej platobnej agentúry

27-12-2021

Generálne riaditeľstvo pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Európskej komisie (DG AGRI) zaslalo slovenskej strane v rámci širokej komunikácie ohľadom očisty Pôdohospodárskej platobnej agentúry v kontexte akreditácie a transformácie odporúčania k dosiahnutiu plného výkonu PPA v zmysle stanovených štandardov. Definuje dodatočné odporúčania v oblasti organizačnej štruktúry, ľudských zdrojov, kontroly a monitoringu žiadostí, konfliktu záujmov a digitalizácie.

Zároveň je potrebné  uistiť DG AGRI, že zavedené opatrenia implementované v rámci plnenia akčného plánu  plne fungujú v praxi, keďže väčšina opatrení bola zavedená iba pred niekoľkými mesiacmi. Z toho dôvodu požiadalo DG AGRI o zasielanie reportov o plnení týchto opatrení a odporúčaných zmien raz za  dva mesiace od februára 2022.  Uvedené vyplýva aj z požiadaviek výboru EÚ parlamentu pre rozpočet, ktorého členovia sa aktívne zaujímajú o právne doriešenie kauzy Dobytkár, v ktorej bude otvorené hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde 25. 2. 2022.

„Vítam, že DG AGRI pozorne sleduje výsledky procesu očisty a transformáciu našej Pôdohospodárskej platobnej agentúry“, zhodnotil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. „Plne rozumiem, na základe odhalenia rozsiahlej korupcie reprezentovanej kauzou Dobytkár, že DG AGRI sa potrebuje opakovaným monitorovaním uistiť, že sa v PPA nebude opakovať situácia, ktorá tam panovala za vlád SMERU a SNS. Je v našom záujme, aby sme plne očistili meno PPA a Slovenskej republiky a obnovili voči nám dôveru zo strany orgánov Európskej únie. Z toho dôvodu poskytneme DG AGRI všetky požadované informácie a budeme ich pravidelne v požadovanom dvojmesačnom intervale informovať o plnení stanovených kritérií. Nepochybujem o tom, že Brusel presvedčíme a v plnom rozsahu potvrdíme, že PPA funguje plne podľa požiadaviek tak európskej ako i národnej legislatívy,“ dodal Vlčan, ktorý zároveň víta zvýšený záujem zo strany poslancov EÚ o dianie v našej platobnej agentúre, ktorý tu dosiaľ dlhodobo absentoval. „Musí vychádzať z riadne prevereného stavu. Ak europoslanci prejavia záujem sa uistiť o všetkých krokoch, ktoré sme vykonali, som kedykoľvek pripravený ich celým procesom detailne previesť,“ uzavrel minister Vlčan.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood