Facebook Statistics
Značka Kvality

Salmonella je najbežnejšou príčinou nákaz potravinami v EÚ

23-12-2019

 

Zistenia Výročnej správy o trendoch a zdrojoch zoonóz Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európskeho centra pre prevenciu a liečbu chorôb (ECDC) (Výročná správa EFSA a ECDC) sú jasné: takmer 1 z 3 epidémií alimentárnych nákaz (nákazy z potravín) bolo v roku 2018 v EÚ zapríčinených salmonelou.

V roku 2018 oznámili členské štáty EÚ až 5 146 ohnísk nákazy, pričom bolo postihnutých až 48 365 ľudí. Ohnisko nákazy je incident, pri ktorom sa najmenej dvaja ľudia nakazia rovnakou chorobou z toho istého kontaminovaného jedla alebo nápoja. Slovensko, Španielsko a Poľsko tvorili 67 % z 1 581 ohnísk nákazy salmonelou, pričom zdrojom boli najmä vajcia.

„Zistenia z nášho najnovšieho prieskumu Eurobarometer ukazujú, že menej ako 1/3 európskych občanov zaraďuje otravu potravinami (spôsobenú bakteriálnymi pôvodcami) medzi svojich 5 najväčších obáv z hľadiska bezpečnosti potravín. Počet hlásených ohnísk naznačuje, že existuje priestor na zvyšovanie informovanosti spotrebiteľov. Mnohým chorobám, ktoré sú spôsobené potravinami, sa totiž dá predísť zlepšením hygienických opatrení pri manipulácii s potravinami a pri príprave potravín", uviedla Marta Hugas, vedúca vedecká pracovníčka EFSA.

Salmonelóza bola druhou najčastejšie hlásenou gastrointestinálnou infekciou u ľudí v EÚ (hlásených celkom 91 857 prípadov) po kampylobakterióze (246 571 prípadov).

Infekcie vírusom zapadonílskej horúčky a STEC sú nezvyčajne vysoké

Najvyšší nárast bol v roku 2018 v počte infekcií vírusom západonílskej horúčky. Množstvo nakazených touto zoonotickou chorobou, ktorú prenášajú komáre, bolo 7-krát vyššie ako v roku 2017 (1 605 prípadov oproti 212 prípadom). Množstvo hlásených prípadov bolo tiež vyššie ako všetky prípady hlásené medzi rokmi 2011 a 2017.

„Dôvody nárastu v roku 2018 ešte nie sú úplne objasnené. Ukázalo sa, že faktory ako teplota, vlhkosť alebo zrážky ovplyvňujú sezónnu aktivitu komárov a mohli hrať určitú rolu. Aj keď nemôžeme predpovedať, aké intenzívne budú nasledujúce prenosové obdobia, vieme, že vírus západonílskej horúčky v mnohých krajinách EÚ aktívne cirkuluje a ovplyvňuje ľudí, kone a vtáky. ECDC zintenzívňuje podporu krajín v oblasti dohľadu, pripravenosti, komunikácie a kontroly vektorov", uviedol Mike Catchpole, vedúci vedecký pracovník ECDC.

Najviac lokálne získaných infekcií vírusom západonílskej horúčky hlásilo Taliansko (610 prípadov), Grécko (315 prípadov) a Rumunsko (277 prípadov). Česko a Slovinsko hlásili svoje prvé prípady od roku 2013. Taliansko a Maďarsko v posledných rokoch zaznamenali rastúci počet ochorení spôsobeným vírusom západonílskej horúčky u koní a iných koňovitých.

Shiga toxín produkujúca E. coli (STEC) sa stala 3. najbežnejšou príčinou zoonotických chorôb prenášaných potravinami (celkom 8 161 hlásených prípadov). Nárastom o 37 % nahradila yersiniózu z predchádzajúceho roka. Toto je možno čiastočne vysvetliť rastúcim využívaním nových laboratórnych technológií, čo uľahčuje zisťovanie sporadických prípadov ochorení.

Počet ľudí postihnutých listeriózou v roku 2018 je podobný ako v roku 2017 (2 549 prípadov v roku 2018 oproti 2 480 prípadom v roku 2017). Trend ochorenia sa však za posledných 10 rokov zvýšil. Zo zoonóz, na ktoré sa vzťahuje Výročná správa EFSA a ECDC, predstavuje listerióza najvyšší podiel hospitalizovaných prípadov (97 %) a najvyšší počet úmrtí (229). Toto z nej robí jednu z najzávažnejších alimentárnych nákaz.

Výročná správa EFSA a ECDC tiež obsahuje údaje o pôvodcoch nákaz: Mycobacterium bovis, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma, Francisella tularensis, Coxiella burnetii (Q horúčka) a vírus besnoty.

Viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood