Facebook Statistics
Značka Kvality

Riziko pre zdravie ľudí a zvierat súvisiace s prítomnosťou 4,15-diacetoxyscirpenolu v potravinách a krmivách

17-08-2018

Panel pre kontaminanty v potravinovom reťazci (Panel CONTAM) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) posúdil na žiadosť Európskej komisie riziko pre zdravie ľudí a zvierat súvisiace s prítomnosťou 4,15-diacetoxyscirpenolu (DAS) v potravinách a krmivách. DAS je mykotoxín, ktorý je primárne produkovaný plesňami rodu Fusarium a vyskytuje sa prevažne v obilných zrnách.

Ohľadom toxicity a toxikokinetiky DAS u pokusných a hospodárskych zvierat existovali len veľmi obmedzené informácie. Vzhľadom na obmedzenia dostupných údajov boli akútne a chronické hodnoty expozície stanovené na základe údajov získaných z klinických skúšaní DAS ako protinádorového činidla (anguidín) po intravenóznom podaní pacientom s rakovinou. Panel CONTAM považoval tieto údaje za informatívne pre charakterizáciu rizika DAS po orálnej expozícii. 

Nežiaducimi účinkami po akútnej a opakovanej expozícii bolo hlavne zvracanie (hladina bez pozorovaného nežiaduceho účinku (NOAEL) = 32 μg DAS/kg telesnej hmotnosti) a hematotoxicita (NOAEL = 65 μg DAS/kg telesnej hmotnosti). Akútna referenčná dávka (ARfD) bola stanovená v hodnote 3,2 μg DAS/kg telesnej hmotnosti a tolerovateľný denný príjem (TDI) ako 0,65 μg DAS/kg telesnej hmotnosti. Na základe viac ako 15 000 údajov bola odhadnutá najvyššia akútna (0,8 DAS/kg telesnej hmotnosti/deň) a chronická hodnota expozície (0,49 μg DAS/kg telesnej hmotnosti/deň) súvisiaca s výživou, ktoré nespôsobujú poškodenie ľudského zdravia. Obmedzené informácie pre hydinu, ošípané a psy naznačujú nízke riziko pre tieto druhy zvierat, a to pri odhadovanej úrovni expozície DAS, ktorá je stanovená pre súčasné kŕmne postupy (je možné, že toto neplatí pre výkrmové kurčatá). Za predpokladu podobnej alebo nižšej citlivosti, ako bola stanovená pre hydinu, sa riziko považuje za celkovo nízke aj pre iné druhy hospodárskych a spoločenských zvierat, pre ktoré neboli k dispozícii žiadne údaje o toxicite.

Vzhľadom na podobnosť viacerých trichotecénov a pravdepodobnosť spoločnej expozície týmto dvom skupinám mykotoxínov (trichotecény a DAS) prostredníctvom potravín a krmív, by bolo vhodné vykonať kumulatívne hodnotenie rizika.

Celé vedecké stanovisko nájdete na webovom sídle EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5367


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood