Facebook Statistics
Značka Kvality

Rezistencia u baktérií spôsobujúcich ochorenia z potravín je stále vysoká

09-04-2021

Značné množstvo baktérií Salmonella a Campylobacter ostáva rovnako rezistentné na antibiotiká, ktoré sa bežne používajú u ľudí a zvierat. Tieto zistenia uvádza nová správa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

U ľudí boli hlásené vysoké hodnoty rezistencie u Salmonella Kentucky (82,1 %) na ciprofloxacín, čo je antibiotikum, bežne používané na liečbu niekoľkých typov infekcií. V posledných rokoch je v niekoľkých krajinách čoraz častejšie hlásený výskyt Salmonella Enteritidis, ktorá je rezistentná na kyselinu nalidixovú a/alebo ciprofloxacín. Takýto zvyšujúci sa výskyt rezistencie na fluórchinolóny a/alebo chinolóny pravdepodobne reflektuje na šírenie obzvlášť rezistentných kmeňov.

V prípade Campylobacter je dnes už rezistencia na ciprofloxacín vo väčšine členských štátov (ČŠ) EÚ bežná. To znamená, že použitie tejto antimikrobiálnej látky na liečbu kambylobakterióz u ľudí je obmedzené.

Správa prináša aj pozitívne zistenia

Za obdobie 2015 - 2019 bol pozorovaný v humánnych izolátoch Salmonella pokles rezistencie na ampicilín a tetracyklíny, a to vo ôsmich a jedenástich ČŠ EÚ.

Klesajúci trend sa ukazuje aj v prevalencii Escherichia coli (E. coli), produkujúcej širokospektrálne ß-laktamázy (ESBL), u vzoriek zo zvierat určených na výrobu potravín, a to v 13 ČŠ za roky 2015 až 2019. Toto je dôležité zistenie, pretože kmene E. coli, produkujúce ESBL, sú zodpovedné za závažné humánne infekcie.

Kombinovaná rezistencia na kriticky dôležité antimikrobiálne látky – fluórchinolóny a cefalosporíny tretej generácie u Salmonella a fluorochinolóny a makrolidy u Campylobacterzostáva nízka. Tieto antimikrobiálne látky sa bežne používajú na liečbu závažných salmonelóz a kambylobakterióz u ľudí.

Taktiež sa zvýšila miera citlivosti E. coli u vzoriek zo zvierat určených na výrobu potravín, a to voči všetkým testovaným antimikrobiálnym látkam. Tento trend bol pozorovaný v deviatich členských štátoch počas obdobia 2014 - 2019.

Správa je založená na údajoch o monitorovaní antimikrobiálnej rezistencie, povinne zhromažďovaných ČŠ EÚ a zanalyzovaných EFSA a ECDC za pomoci externých dodávateľov.

Interaktívny online nástroj EFSA umožňuje prehľadávať údaje o antimikrobiálnej rezistencii v EÚ podľa podrobne zvolených kritérií. Zdroj: ©EFSA

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Kontakty pre médiá:

EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]
AskAQuestionService

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood