Prístupy k analýze rizika určené pre maloobchodné prevádzky v súvislosti s darovaním potravín
V roku 2017 zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre niektoré malé potravinárske podniky (mäsiarstvo, pekárne, maloochod s rybami, malé potraviny a zmrzlinárne) zjednodušený systém riadenia bezpečnosti potravín (FSMS).
Cieľom tu predloženého stanoviska bolo vyvinúť podobné FSMS pre ostatné maloobchodné prevádzky akými sú maloobchodné distribučné centrá, supermarkety, reštaurácie (vrátane krčiem a iných stravovacích zariadení) v súvislosti s darovaním potravín. Stanovisko predstavuje niekoľko nových výziev v oblasti bezpečnosti potravín, nakoľko sa trvanlivosť darovaných potravín môže blížiť ku koncu a v darovacom reťazci je zvyčajne zapojených niekoľko aktérov. Zjednodušený prístup k riadeniu bezpečnosti potravín je predložený na základe fundamentálneho chápania fáz spracovania potravín, rovnako ako činností, ktoré prispievajú k zvýšeniu výskytu rizík v potravinách (biologických, chemických (vrátane alergénov) alebo fyzikálnych). Stanovisko uvádza príklady tohto zjednodušeného prístupu pre maloobchodné distribučné centrá, supermarkety či reštaurácie.
Nový prístup využíva jasné diagramy so zhrnutím výrobných fáz. Poskytuje tiež jednoduché tabuľky, ktoré maloobchodníkom objasnia proces riadenia bezpečnosti potravín, a to od identifikácie nebezpečenstva až po kontrolné opatrenia v súlade s existujúcimi nariadeniami. Diagramy a tabuľky sú všeobecného charakteru, takže si ich prevádzkovatelia potravinárskych podnikov môžu upraviť tak, aby zodpovedali ich obchodným aktivitám.
Celé znenie správy nájdete na webovom sídle úradu EFSA.