Príručka EFSA pre žiadateľov: hodnotenie enzýmov, prídavných látok alebo aróm v potravinách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal príručku pre prípravu žiadostí o hodnotenie enzýmov, prídavných látok alebo aróm v potravinách.
Dokument poskytuje usmernenie pre žiadateľov o hodnotenie enzýmov, prídavných látok alebo aróm v potravinách, ktoré má hodnotiť EFSA.
Opisuje administratívne požiadavky na prípravu a online predloženie podpornej dokumentácie pri novej žiadosti o autorizáciu alebo pri zmene existujúcej autorizácie enzýmov, prídavných látok alebo aróm v potravinách (pre žiadosti predložené Európskej komisii od 27. 03. 2021).
Nariadením o transparentnosti sa zmenilo a doplnilo všeobecné potravinové právo, a to zavedením nových ustanovení vo fáze pred predložením žiadosti a v procese podávania žiadosti. Týka sa to všeobecného poradenstva pred podaním žiadosti, oznamovania informácií o štúdiách, (zadaných alebo vykonaných na podporu žiadosti), verejného zverejnenia nedôvernej verzie všetkých informácií predložených na podporu žiadosti a súvisiaceho rozhodovacieho procesu o dôvernosti či verejných konzultácií
Príručka popisuje postup a súvisiace časové harmonogramy vybavovania žiadostí o hodnotenie enzýmov, prídavných látok alebo aróm v potravinách, rôzne možnosti interakcie s EFSA a podporné iniciatívy dostupné od prípravy žiadosti (fáza pred predložením žiadosti), po prijatie a zverejnenie vedeckého stanoviska EFSA.