Prenáša sa nový typ koronavírusu SARS-CoV-2 prostredníctvom potravín a predmetov?
Nemecký federálny inštitút pre hodnotenie rizika (BfR) pripravil odpovede na najčastejšie otázky, súvisiace s možnosťou prenosu nového koronavírusu (vírus SARS-CoV-2) na ľudí prostredníctvom potravín, riadov, príborov, iných predmetov a dovážaných výrobkov, ako sú hračky pre deti, mobilné telefóny, predmety, ako sú kľučky dverí, náradie atď.
Vo svojich odpovediach BfR (aktualizácia zverejnená na webe BfR 23. 3. 2020) okrem iného uvádza:
Aj keď je nepravdepodobné, že sa vírus bude prenášať prostredníctvom kontaminovaných potravín alebo dovážaných výrobkov, všeobecné pravidlá každodennej hygieny, ako napríklad pravidelné umývanie rúk, a hygienické pravidlá pre prípravu potravín pri manipulácii s nimi je potrebné dodržiavať. Keďže vírusy sú citlivé na teplo, riziko infekcie sa môže ďalej znížiť zahrievaním potravín.
V súčasnosti neexistujú žiadne prípady dokazujúce, že by ľudia boli infikovaní novým typom koronavírusu v dôsledku konzumácie kontaminovanej potraviny alebo kontaktom s kontaminovanými výrobkami. Ani v prípade iných koronavírusov nie sú známe žiadne správy o infekciách v dôsledku konzumácie potravín alebo kontaktu so suchým povrchom. Prenos cez povrchy, ktoré boli nedávno kontaminované vírusmi, je napriek tomu možný prostredníctvom kontaktu. Je však pravdepodobné, že v dôsledku relatívne nízkej stability koronavírusov v životnom prostredí k tomu môže dôjsť len počas krátkeho obdobia po kontaminácii.
Podľa súčasného stavu vedomostí, vzhľadom na doteraz zaznamenané spôsoby prenosu a relatívne nízku environmentálnu stabilitu koronavírusov, je nepravdepodobné, že dovážaný tovar, ako sú dovážané potraviny alebo spotrebný tovar a hračky, nástroje, počítače, oblečenie alebo obuv, môže byť zdrojom infekcie novým koronavírusom. Toto hodnotenie je stále platné aj po poslednej publikácii vedcov z University of Greifswald a Bochum o prežívaní známych koronavírusov.
Stabilita koronavírusov v prostredí závisí od niekoľkých faktorov (teplota, vlhkosť vzduchu a povrchové podmienky), ako aj od konkrétnych kmeňov vírusu a od množstva vírusu. Vo všeobecnosti nie sú ľudské koronavírusy na suchých povrchoch zvlášť stabilné. K inaktivácii v suchých podmienkach zvyčajne dochádza v priebehu niekoľkých hodín až niekoľkých dní.
Predchádzajúce koronavírusy SARS a MERS sú odolné voči chladu a môžu zostať infekčné pri -20 °C až 2 roky v zmrazenom stave. Zatiaľ však neexistuje dôkaz o infekcii SARS-CoV-2 v dôsledku konzumácie potravín, vrátane mrazených potravín. Pri príprave potravín by sa malo brať do úvahy dodržiavanie všeobecných hygienických pravidiel.
Všetky odpovede BfR na najčastejšie otázky, súvisiace s možnosťou prenosu nového koronavírusu (vírus SARS-CoV-2) na ľudí prostredníctvom potravín, riadov, príborov, iných predmetov, nájdete na webovej stránke BfR.