Facebook Statistics
Značka Kvality

Samostatné oddelenie metodiky kontroly a regionálnych pracovísk (OLD)

Prehodnotenie bezpečnosti zlata (E 175) ako prídavnej látky do potravín

19-11-2015

Vedecké stanovisko sa zaoberá prehodnotením bezpečnosti zlata (E 175) používaného ako prídavnú látku do potravín. Zlato (E 175) bolo prednostne hodnotené Vedeckou komisiou pre potraviny (SCF) v roku 1975. Spojená komisia odborníkov z FAO a WHO pre prídavné látky do potravín (JECFA) nepreskúmala zlato z dôvodu nedostatku údajov. Žiadna z komisií nestanovila hodnotu denného prijateľného príjmu (ADI). Panel poznamenal, že údaje o absorpcii, distribúcii, metabolizme a vylučovaní (ADME) elementálneho zlata sú obmedzené a toxikologických údaje o zlate používanom ako prídavná látka do potravín chýbajú a považuje údaje za príliž obmedzené k vykonaniu hodnotenia rizika E 175. Panel odporúča, aby špecifikácie pre zlato (E 175) v prášku zo zlata obsahovali strednú priemernú veľkosť častíc a distribúciu veľkosti častíc (± smerodajnú odchýlku), ako aj percentuálny podiel častíc (číselne) v nano rádoch (s prinajmenej jedným rozmerom menším ako 100 nm). Použitá metodológia by mala vyhovovať dokumentu Usmernenia EFSA. Expozičný odhad pre E 175 dosiahol 1.32 µg/kg telesnej hmotnosti/deň. Táto hodnota bola vypočítaná v scenáre hodnotenia expozície s maximálnou hladinou expozície. Pri upravenom expozičnom scenári, non-brand-loyal dosiahla expozícia hodnotu 0.33 µg/kg telesnej hmotnosti za deň.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood