Prehodnotenie bezpečnosti zlata (E 175) ako prídavnej látky do potravín
Vedecké stanovisko sa zaoberá prehodnotením bezpečnosti zlata (E 175) používaného ako prídavnú látku do potravín. Zlato (E 175) bolo prednostne hodnotené Vedeckou komisiou pre potraviny (SCF) v roku 1975. Spojená komisia odborníkov z FAO a WHO pre prídavné látky do potravín (JECFA) nepreskúmala zlato z dôvodu nedostatku údajov. Žiadna z komisií nestanovila hodnotu denného prijateľného príjmu (ADI). Panel poznamenal, že údaje o absorpcii, distribúcii, metabolizme a vylučovaní (ADME) elementálneho zlata sú obmedzené a toxikologických údaje o zlate používanom ako prídavná látka do potravín chýbajú a považuje údaje za príliž obmedzené k vykonaniu hodnotenia rizika E 175. Panel odporúča, aby špecifikácie pre zlato (E 175) v prášku zo zlata obsahovali strednú priemernú veľkosť častíc a distribúciu veľkosti častíc (± smerodajnú odchýlku), ako aj percentuálny podiel častíc (číselne) v nano rádoch (s prinajmenej jedným rozmerom menším ako 100 nm). Použitá metodológia by mala vyhovovať dokumentu Usmernenia EFSA. Expozičný odhad pre E 175 dosiahol 1.32 µg/kg telesnej hmotnosti/deň. Táto hodnota bola vypočítaná v scenáre hodnotenia expozície s maximálnou hladinou expozície. Pri upravenom expozičnom scenári, non-brand-loyal dosiahla expozícia hodnotu 0.33 µg/kg telesnej hmotnosti za deň.