Prehodnotenie bezpečnosti propylénglykolalginátu (E 405), používaného ako prídavnú látku do potravín
Toto vedecké stanovisko sa zaoberá prehodnotením bezpečnosti Propán 1,2 – diol alginátu. Prehodnotenie sa vzťahuje na jeho používanie ako prídavnej látky do potravín. Panel CEF EFSA zaznamenal to, že dáta o absorpcii, distribúcii, metabolizme a exkrécii (ADME) tejto látky poskytujú dôkaz jej hydrolýzy na propán 1,2-diol a kyselinu alginovú. Bezpečnosť používania týchto dvoch zlúčenín ako prídavných látok do potravín bola nedávno prehodnotená panelom ANS (2017, 2018). Panel následne v tomto stanovisku preskúmal hlavné toxokinetické a toxikologické dáta týchto dvoch hydrolytických produktov.
Subakútnou a subchronickou výživovou štúdiu s propán-1,2-diol alginátom nebol zaznamenaný žiaden nežiaduci účinok. Dostupné dáta nenaznačovali na nebezpečenstvo genotoxicity propán-1,2-diol alginátu E 405 pri jeho používaní ako prídavnej látky do potravín. Propán-1,2-diol alginát, kyselina alginová a propán-1,2-diol nepredstavujú nebezpečenstvo karcinogenity. Panel sa domnieva, že akýkoľvek nežiaduci účinok propán-1,2-diol alginátu by bol spôsobený propán-1,2-diolom.
Na základe uvedeného bola určená hodnota denného prijateľného príjmu pre E 405 pomocou množstvo voľného propán-1,2-diolu a propán-1,2-diolu uvoľneného z prídavnej látky do potravín po jej hydrolýze.
Koncentrácia voľného a viazaného propán-1,2-diolu podľa špecifikácií EÚ predstavuje maximálne 45 hmotnostných %. V prípade splnenia najhoršieho predpokladu, keď by bolo systematicky dostupných 100% propán-1,2-diolu a berúc do úvahy hodnotu ADI pre propán-1,2-diol 25 mg/kg telesnej hmotnosti za deň, panel odvodil hodnotu ADI pre propán-1,2-diol alginát, ktorá predstavuje 55 mg/kg telesnej hmot. za deň.
Panel dospel k záveru, podľa ktorého expozičné odhady z používania propán-1,2-diol alginátu ako prídavnej látky do potravín, neprekročili mieru denného prijateľného príjmu u žiadnej populačnej skupiny a používanie prídavnej látky E 405 pri autorizovanej miere používania nepredstavuje nebezpečenstvo.
Celé stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA:https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5371