Facebook Statistics
Značka Kvality

Prehodnotenie bezpečnosti používania kremičitanov E 552, E 553a(i), E 553a(ii) a mastenca E 553b, ako prídavných látok do potravín

17-08-2018

Panel ANS EFSA vypracoval vedecké stanovisko zaoberajúce sa s prehodnotením bezpečnosti kremičitanu vápenatého (E 552), kremičitanu horečnatého (E 553a(i)), trikremičitanu horečnatého (E 553a(ii)) a mastenca (E 553b) ako prídavných látok do potravín, pri ich používaní ako prídavných látkach do potravín. 

Vedecký výbor pre potraviny SCF označil hodnotu denného prijateľného príjmu ADI oxidu kremičitého a kremičitanov za ,,nešpecifikovanú”. Panel ANS nedávno vypracoval vedecké stanovisko prehodnocujúce bezpečnosť používania oxidu kremičitého (E 551) ako prídavnej látky do potravín. Panel v tomto stanovisku zaznamenal  to, že absorpcia kremičitanov a mastenca bola veľmi nízka, že nič nenaznačuje na genotoxicitu a vývojovú toxicitu kremičitanu vápenatého, kremičitanu horečnatého a ani mastenca a žiadne overené prípady účinkov na obličky neboli nájdené v databáze EudraVigilance ani pri rozšírenom a dlhotrvajúcom používaní vysokých dávok trikremičitanu horečnatého (do 4g/osobu za deň) počas celých dekád. Panel však vzal do úvahy akumuláciu kremíka v obličkách a pečeni z kremičitanu vápenatého, ktorá bola sledovaná a zaznamenaná u potkanov. Okrem toho vzal do úvahy nedostatok spoľahlivých dát o subchronickej a chronickej toxicite, karcinogenite a reprodukčnej toxicite kremičitanov a mastenca. Panel ANS na základe uvedeného dospel k záveru, že nie je možné vykonať hodnotenie kremičitanu vápenatého (E 552), kremičitanu horečnatého (E 553a(i)), trikremičitanu horečnatého (E 553a(ii)) a mastenca (E 553b) ako prídavných látok do potravín.

Panel zvážil to, že neexistuje mechanistické zdôvodnenie pre určenie skupinovej hodnoty ADI pre kremičitany a oxid kremičitý, a to, že skupinová hodnota ADI určená výborom SCF je zastaraná.

Použitím expozičného scenára pre výživové doplnky, ktorý sa považuje za najreprezentatívnejší pre charakterizáciu rizika, bol získaný odhad expozície všetkých populačných skupín kremičitanom (E 552- 553), ktorý sa pohyboval pod maximálnou dennou dávkou trikremičitanu horečnatého používaného ako antacídum (4 g/osobu za deň). Panel zaznamenal, že v súčasnej toxikologickej databáze sa nachádza množstvo prístupov/opatrení, ktoré by mohli viesť k zníženiu počtu neurčitostí. 

Ako je odporúčané pre používanie prístupu úrovne 1, ktorý je popísaný v príručke EFSA pre zasielanie žiadostí týkajúcich sa prídavných látok, prístupy/opatrenia, ktoré by mohli viesť k zníženiu počtu neurčitostí, zahŕňajú toxikologické štúdie, ktoré sú vykonávané s materiálom, ktorý je adekvátne charakterizovaný. Prístupy/opatrenia sa však neobmedzujú len na prácu s toxikologickými štúdiami.

Panel navrhol niekoľko odporúčaní pre vykonanie revízie špecifikácií platných v EÚ.

Celé stanovisko nájdete na webovom sídle úradu EFSA: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5375


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood