Facebook Statistics
Značka Kvality

Pravdepodobná spojitosť nákazy spôsobenej Salmonella Agona s potravinami určenými na priamu spotrebu

06-08-2018

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vydali v súvislosti s prebiehajúcou nákazou spôsobenou Salmonella Agona (S. Agona) Rýchle hodnotenie nákazy (ROA).

V EÚ sa momentálne vyšetruje výskyt nákazy spôsobenej S. Agona. Nákaza prebieha vo viacerých európskych krajinách súčasne. Celkovo bolo v piatich krajinách EÚ hlásených 147 prípadov: 122 prípadov od 1. 1. 2017 a 25 prípadov z rozmedzí rokov 2014 až 2016. V Spojenom kráľovstve je hlásených najviac prípadov ochorenia - až 129. Vo Fínsku sa vyskytlo 15 hlásených prípadov a v Dánsku, Nemecku a Írsku po 1 prípade.

Nákaza bola prvýkrát zistená v Spojenom kráľovstve vďaka použitiu metódy sekvenácie celého genómu (whole genome sequencing). 17 izolátov S. Agona z potravín, ktoré boli zistené v Spojenom kráľovstve v roku 2018, je úzko geneticky príbuzných s kmeňmi, ktoré boli izolované z ľudí.

Na rozbor boli odoberané kontaminované potraviny zo Spojeného kráľovstva – uhorky, ktoré sa použili do potravín na priamu spotrebu. V súčasnosti však neexistujú dostatočné epidemiologické údaje o spotrebe týchto kontaminovaných produktov, ktoré by podporili mikrobiologický dôkaz poskytnutý izoláciou kmeňa z potravín. Hoci uhorky, používané vo všetkých konečných kontaminovaných produktoch, pochádzajú zo Španielska z určitého obdobia (november 2017 až apríl 2018), nebola identifikovaná žiadna súvislosť medzi dodávateľmi. Primárni producenti uhoriek boli odlišní a uhorky boli do rôznych spracovateľských spoločností vo Veľkej Británii dodávané prostredníctvom rôznych distribútorov. Vo všetkých vzorkách uhoriek, ktoré sa odobrali buď počas primárnej výroby v Španielsku alebo počas distribúcie do/v rámci Spojeného kráľovstva, ukázali laboratórne rozbory salmonela negatívne výsledky.

Dostupné mikrobiologické dôkazy naznačujú, že potraviny na priamu spotrebu obsahujúce uhorky sú možným prenášateľom infekcie. Doteraz však nebolo možné identifikovať špecifický bod vo výrobnom reťazci, v ktorom došlo ku kontaminácii. Na presnú identifikáciu zdroja kontaminácie je potrebné ďalšie vyšetrovanie. Kým nebude identifikovaný a kontrolovaný zdroj infekcie a špecifické miesto, kde dochádza ku kontaminácii, môžu sa stále objaviť nové prípady. Je vysoká pravdepodobnosť, že sa nákaza S. Agona objaví aj v roku 2019.

Celé znenie ROA je dostupné na webovom sídle EFSA:https://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/en-1465


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood