Facebook Statistics
Značka Kvality

Chcem dodávať do obchodu

Potraviny od lokálnych výrobcov nájdete aj v Tescu

25-09-2017

Obchodná sieť Tesco od septembra 2017 spúšťa ďalší program na podporu malých slovenských producentov potravín. Reťazec pre nich pripravil exkluzívny priestor v predajni a aj špeciálne podmienky ako napríklad objednávkový režim či distribúciu. Projekt vznikol v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zákazníci v 20 hypermarketoch Tesco na jednom mieste nájdu stovky produktov malých lokálnych firiem ako napríklad medy, vína, cestoviny či mäsové a mliečne výrobky. Na projekte Tesco spolupracovalo aj s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré aktívne pomáhalo pri výbere malých slovenských producentov.

Podpora slovenských farmárov a lokálnych výrobcov potravín podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej prináša benefity pre spotrebiteľov, producentov aj krajinu súčasne. „Naša snaha zvýšiť podiel domácich potravín na pultoch je úplne racionálna a prospešná pre všetky strany. Pomáhame zvyšovať zamestnanosť v regiónoch, farmári zase udržiavajú vzhľad krajiny a spotrebiteľom prinášame do regálov čerstvé potraviny, ktoré nemusia cestovať z druhého konca sveta. Znižujeme taktiež tiež uhlíkovú stopu,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

„Aktuálne Tesco v rámci tohto nového projektu zaradilo do ponuky takmer 500 produktov od malých a stredných slovenských producentov. Sme veľmi radi, že aj výrobky malých lokálnych slovenských firiem odteraz spestrujú a rozširujú ponuku spoločnosti Tesco pre zákazníkov. Ide o malé firmy, z ktorých mnohé nemajú ešte skúsenosti s dodávaním tovaru do reťazcov. Aj preto sme týmto malým producentom vyšli v ústrety a pripravili sme pre nich špeciálne podmienky, aby s nami mohli spolupracovať a rásť. Firmám sme napríklad prispôsobili objednávkový režim či distribúciu podľa ich potrieb,“ uviedol Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku. „V tejto chvíli už závisí len od našich zákazníkov, či a ktoré lokálne produkty z ich regiónu si obľúbia,“ dodáva M. Kuruc.

Ponuka sa bude v predajniach odlišovať podľa ponuky dodávateľov v jednotlivých regiónoch. Aktuálne je v programe Tesca na podporu malých a stredných producentov zapojených 50 dodávateľov z celého Slovenska.

Tesco spustením programu na podporu malých a stredných slovenských producentov vytvára podmienky na rast malých lokálnych firiem. Je to pre nich šanca zvýšiť predaj, výrobu a aj zamestnanosť. Tento pozitívny vplyv potvrdil aj jeden z nových lokálnych dodávateľov, výrobca oleja Búšlak Oil z Dunajského Klátova: „Sme veľmi radi, že vďaka spolupráci so spoločnosťou Tesco naša firma dostala šancu zvýšiť objem predaja a zároveň sa rozšíri ponuka zdravých a 100 % domácich potravín pre množstvo zákazníkov,“ uviedol Juraj Nagy, generálny riaditeľ spoločnosti Búšlak Oil.

Tento projekt Tesca na podporu malých slovenských producentov nie je prvou spoluprácou medzi rezortom pôdohospodárstva a reťazcom. Aktuálne prebieha pod odbornou záštitou ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej a v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom už štvrtý ročník Farmárskeho grantu s podporou Nadácie Tesco. Aktuálny ročník grantu  je zameraný na ďalší odborný rozvoj malých slovenských producentov s cieľom prispieť k tomu, aby sa mohli stať úspešným dodávateľom pre obchod.  V rámci série teoretických aj praktických vzdelávacích aktivít sa výrobcovia dozvedia viac o možnostiach spolupráce, ale aj o požiadavkách na kvalitu a bezpečnosť potravín, ktoré sú na dodávateľa kladené zo strany obchodných sietí či spôsoboch, ako budovať značku a marketing.

Podľa nezávislých prieskumov Gfk práve v hypermarketoch Tesco Extra môžu nájsť zákazníci vo všeobecnosti aj najširšiu ponuku potravín od rôznych slovenských výrobcov. Tržby za slovenské výrobky tvoria až približne polovicu tržieb za potraviny tohto reťazca. 

Výrobky malých dodávateľov v predajniach Tesco:

tabulka výrobky TESCO


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood