Medzinárodný rok ovocia a zeleniny - IYFV 2021
Medzinárodný rok ovocia a zeleniny - IYFV 2021
Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vyhlásilo rok 2021 za Medzinárodný rok ovocia a zeleniny. Dôvodom na vyhlásenie roku bola naliehavá potreba zvýšenia povedomia o výživových a zdravotných výhodách konzumácie ovocia a zeleniny, presadzovanie zdravej výživy prostredníctvom trvalo udržateľnej výroby a spotreby ovocia a zeleniny.
Medzinárodný rok ovocia a zeleniny je jedinečnou príležitosťou na zvýšenie povedomia o dôležitej úlohe ovocia a zeleniny v ľudskej výžive, potravinovej bezpečnosti a zdraví a tiež pri dosahovaní cieľov trvalo udržateľného rozvoja.
Ciele kampane:
- Zvyšovanie povedomia a zameranie pozornosti na výživové a zdravotné výhody konzumácie ovocia a zeleniny.
- Podpora rozmanitej, vyváženej a zdravej výživy a životného štýlu konzumáciou ovocia a zeleniny.
- Znižovanie odpadu v oblasti produkcie a spracovania ovocia a zeleniny.
- Podpora produkcie ovocia a zeleniny, ktorá prispieva k udržateľným potravinovým systémom.
- Lepšia udržateľnosť skladovania, prepravy, spracovania, maloobchodu, znižovania odpadu a recyklácie, ako aj interakcie medzi týmito procesmi.
- Integrácia drobných poľnohospodárov vrátane rodinných farmárov do miestnej, regionálnej a globálnej výroby.
- Prijímanie inovatívnych prístupov a technológií v boji proti strate a plytvaniu ovocím a zeleninou.
Kľúčové posolstvá:
- Ovocie a zelenina majú množstvo zdravotných výhod, vrátane posilnenia imunitného systému, ktoré sú nevyhnutné pre boj proti podvýžive vo všetkých jej formách a pre celkovú prevenciu chorôb.
- Ovocie a zelenina by sa mali konzumovať v primeranom množstve každý deň ako súčasť rozmanitej a zdravej výživy.
- Inovácie, zdokonalené technológie a infraštruktúra sú rozhodujúce pre zvýšenie efektívnosti a produktivity v dodávateľských reťazcoch ovocia a zeleniny s cieľom znížiť straty a plytvanie potravinami.
- Pestovanie ovocia a zeleniny môže prispieť k lepšej kvalite života rodinných farmárov a ich spoločenstiev. Generuje príjem, vytvára živobytie, zlepšuje potravinovú bezpečnosť a výživu a zvyšuje odolnosť prostredníctvom trvalo udržateľných miestnych zdrojov a zvýšenej agrobiodiverzity.
- Priamo z farmy na stôl.
„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podporuje medzinárodný rok ovocia a zeleniny“
„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podporuje slovenských pestovateľov ovocia a zeleniny“
- viac informácií nájdete tu: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/