Facebook Statistics
Značka Kvality

Podpora ničenia amazonského pralesa rušením ciel na potraviny z Brazílie je cesta do klimatického pekla

25-09-2019

Bratislava/Helsinki, 25. septembra 2019 – Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) počas Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo rokovala o ďalšom postupe proti ničeniu amazonského pralesa a o zmluve MERCOSUR s ministrami poľnohospodárstva Francúzska a Írska.

  • Slovenská ministerka rokovala s ministrami poľnohospodárstva Francúzska a Írska
  • Podporovať klčovanie amazonského pralesa pre zvyšovanie poľnohospodárskej produkcie je neprijateľné
  • Ministri sa dohodli na ďalšom postupe ako zabrániť riziku ničenia amazonského pralesa kvôli zvyšovaniu výmery poľnohospodárskej pôdy

„Amazonský prales sa klčuje pre poľnohospodársku produkciu a EÚ ide zvýhodniť dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Brazílie do EÚ. Kto tu potom rozpráva o boji proti klimatickej zmene? Dohodou MERCOSUR únia priamo znevýhodňuje našich poľnohospodárov s náročnými ekologickými štandardami a podmienkami pre život zvierat na vysokej úrovni voči juhoamerickým s nižšími štandardami a priamo podporuje klčovanie amazonského pralesa. Skutočne toto chcú európski občania? SNS a ja to absolútne odmietame. EÚ sa musí zbaviť schizofrénie. Podpora ničenia amazonského pralesa rušením ciel na potraviny z Brazílie je cesta do klimatického pekla,“ povedala Gabriela Matečná.

Ministerka Matečná v priebehu septembra iniciovala stretnutie s ministrom poľnohospodárstva Francúzskej republiky Didierom Guillaumeom a ministrom poľnohospodárstva Írska Michaelom Creedom a počas rady ministrov poľnohospodárstva v Helsinkách o tejto téme rokovali. „Ako ministri poľnohospodárstva si uvedomujeme vážne negatívne dopady MERCOSUR na životné prostredie, ale aj na poľnohospodárov v EÚ. Dohodli sme sa preto na spoločnom postupe a analyzovaní ďalších možností. Postup v tejto veci predstavíme na októbrovej rade ministrov poľnohospodárstva v Luxemburgu,“ uviedla vicepremiérka Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Platformy pre brexit
Bestslovakfood