Facebook Statistics
Značka Kvality

Oslava Svetového dňa bezpečnosti potravín: Bezpečnosť potravín je záležitosťou každého, teraz, aj v budúcnosti

10-06-2020

„Bezpečnosť potravín je každodennou prácou EFSA. Každý by však mal zohľadňovať bezpečnosť potravín, teraz, aj v budúcnosti, ak chceme obmedziť dopady klimatických zmien a vybudovať udržateľné globálne potravinové systémy v prospech spotrebiteľov, výrobcov a nášho prírodného sveta."

Bernhard Url, výkonný riaditeľ EFSA

Bezpečnosť potravín je spoločnou zodpovednosťou. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) oslávil 7. júna druhý Svetový deň bezpečnosti potravín (World Food Safety Day 2020) spolu s národnými, európskymi a medzinárodnými partnermi, vrátane Codex Alimentarius, Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Všetky tieto organizácie sú zjednotené v úsilí zvýšiť informovanosť o bezpečnosti potravín a tiež v iniciovaní opatrení, ktoré pomáhajú predchádzať rizikám z potravín, odhaľovať ich a riadiť. Tieto činnosti prispievajú k potravinovej bezpečnosti, ľudskému zdraviu, hospodárskej prosperite, poľnohospodárstvu, prístupu na trh, cestovnému ruchu a trvalo udržateľnému rozvoju.

Bezpečnosť potravín sa často považuje za samozrejmosť. Zatiaľ čo 2 z 5 Európanov sa zaujímajú o bezpečnosť potravín, iba 1 z 5 občanov tvrdí, že je pri výbere potravín práve bezpečnosť potravín ich hlavným záujmom. Je totiž často neviditeľná, a to až kým nedôjde k otrave jedlom. Nebezpečné potraviny, obsahujúce škodlivé baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky, spôsobujú viac ako 200 chorôb, od hnačky až po rakovinu.

Výkonný riaditeľ EFSA, Bernhard Url: V rámci Svetového dňa bezpečnosti potravín 2020 sa chceme zamerať na 3 dôležité prvky systému potravinovej bezpečnosti EÚ: implementáciu prístupu „One Health", udržateľné potravinové systémy a spoločnú zodpovednosť za bezpečnosť potravín. Ide o dôležité piliere systému bezpečnosti potravín EÚ. V rámci nich pomáhajú európske a národné organizácie, spolu s našimi mnohými zúčastnenými stranami, dosiahnuť, aby európske štandardy, týkajúce sa bezpečnosti potravín, zdravia a dobrých životných podmienok zvierat a ochrany životného prostredia, patrili medzi najvyššie na svete.

 

EFSA podporuje implementáciu prístupu „One Health“, pretože zvyšuje bezpečnosť potravín

 

  • Rýchly fakt: Vedeli ste, že najznámejšie témy v oblasti bezpečnosti potravín sú u občanov EÚ hygiena potravín (68 %) a zdravie zvierat (65 %)?

Základom prístupu „One Health" je spojitosť zdravia ľudí so zdravím zvierat a životným prostredím. Choré zvieratá a znečistené životné prostredie totiž nakoniec ovplyvnia bezpečnosť potravín a majú dopad na zdravie ľudí.

Pandémia COVID-19 je včasnou pripomienkou nebezpečenstiev, ktoré predstavujú patogény, a tiež dôležitosti správnych hygienických postupov,“ uviedol Bernhard Url. Zároveň dodal: „Aj keď potraviny nie sú zdrojom alebo faktorom prenosu COVID-19, kríza až príliš bolestivo ukázala vplyv ochorenia na verejné zdravie a sociálno-ekonomický blahobyt.“

Ďalšou obavou je pokračujúci vzostupný trend antimikrobiálnej rezistencie (AMR) v prípade antibiotík. Podľa Európskej komisie je AMR ročne zodpovedná za cca 33 000 úmrtí v EÚ a náklady na zdravotnú starostlivosť a strata produktivity stoja EÚ 1,5 miliardy eur ročne.

Inštitúcie EÚ, vrátane EFSA, Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskej liekovej agentúry (EMA) zavádzajú spolu s Európskou komisiou v členských štátoch EÚ prístup One Health". Zvýši sa tak včasná detekcia a monitorovanie s cieľom bojovať proti hrozbe zoonotických infekcií (ochorenia prenosné zo  zvierat na človeka), ktoré sú spôsobené mikroorganizmami rezistentnými voči antibiotikám. Detekcia a monitoring je tiež mierený na patogénne baktérie z kontaminovanej pôdy alebo vody, ktoré sa môžu následne nachádzať na ovocí a zelenine a tiež v živočíšnych potravinách.

 

Investície do udržateľných potravinových systémov sa oplatia, cieľom EÚ je preto podporovať udržateľné prostredie pre bezpečné potraviny

  • Rýchly fakt: Medzi 3 najčastejšie obavy Európanov v oblasti bezpečnosti potravín patrí: nesprávne používanie liekov u hospodárskych zvierat (44 %), rezíduá pesticídov v potravinách (39 %) a environmentálne kontaminanty (37 %)

Naše jedlo získavame z krajiny, kde žijeme, ako aj z riek a morí. Preto je nevyhnutné udržiavať našu pôdu, vzduch a vodu čistú. Európska komisia nedávno spustila novú stratégiu EÚ „Z farmy na stôl“ (Farm to Fork), ktorou sa výroba a spotreba potravín pevne stávajú stredobodom Európskej Zelenej dohody (European Green Deal) s cieľom dosiahnuť, aby boli potravinové systémy spravodlivé, zdravé a šetrné k životnému prostrediu.

Zníženie používania pesticídov je jedným z niekoľkých dôležitých nových návrhov v súvislosti s výrobou potravín a poľnohospodárstvom. V EÚ je používanie pesticídov prísne regulované a látky v nich sa hodnotia z hľadiska ich vplyvu nielen na zdravie, ale aj na biodiverzitu. Tieto hodnotenia sa pravidelne opakujú, aby sa zabezpečilo zohľadnenie najnovších vedeckých informácií.

Aj klimatické zmeny môžu ovplyvniť naše ekosystémy s dôsledkami na bezpečnosť potravín a výživu. Na ochranu dodávok potravín a životného prostredia sú nevyhnutné včasné varovania, týkajúce sa rôznych rizík, ktoré sa objavujú alebo zvyšujú v dôsledku klimatických zmien (napr. noví škodcovia rastlín, nové biotoxíny, patogény spôsobujúce choroby). Zmeny teploty a vlhkosti môžu tiež ovplyvniť kvalitu pôdy s dôsledkami na obsah živín v plodinách.

Bezpečnosť potravinového reťazca je tiež ovplyvnená tým, ako ľudia zaobchádzajú so zvieratami, a to najmä zvieratami určenými na výrobu potravín. Stresové faktory a zlé životné podmienky môžu viesť k zvýšenej náchylnosti zvierat na choroby. Preto EÚ stanovila normy v oblasti dobrých životných podmienok (welfare) zvierat, ktoré patria medzi najvyššie na svete.

EFSA a jej európski, ako aj národní partneri, spolupracujú pri zabezpečení bezpečných a udržateľných potravín, aby si spotrebitelia mohli zaistiť vhodný príjem živín podporujúcich dlhodobé zdravie a rozvoj.

 

V Európe je bezpečnosť potravín spoločnou zodpovednosťou od farmy až na stôl, čím sa napĺňajú normy bezpečnosti potravín, ktoré patria medzi najvyššie na svete

 

  • Rýchly fakt: Európania najviac veria v oblasti rizík súvisiacich s potravinami informáciám od vedcov (82 %) a spotrebiteľských organizácií (79 %), po ktorých nasledujú poľnohospodári (69 %), vnútroštátne (národné) orgány (60 %), inštitúcie EÚ (58 %) a mimovládne organizácie (56 %).

Spolupráca je jednou z obľúbených tém Bernharda Urla: „Niet pochýb o tom, že bezpečnosť potravín v Európe je spoločnou zodpovednosťou. Spolupráca nielenže pomáha zdieľať pracovné zaťaženie a potrebné zdroje, ale tiež poskytuje sieť na šírenie informácií a osvedčených postupov, aby mohol mať zo systému EÚ úžitok každý v Európe.“

Napríklad, správna hygienická prax v potravinárskom a poľnohospodárskom sektore pomáha znižovať výskyt a šírenie chorôb spôsobených potravinami. Vzdelávanie o bezpečnosti potravín spotrebiteľom pomáha pri informovanej a zdravej voľbe a vyvíja tlak na zásobovanie bezpečnými potravinami. Rámec pre tieto podmienky závisí od vedeckého poradenstva EFSA a členských štátov, od spolupráce s tvorcami politiky a odborníkmi z praxe. Cieľom je zabezpečiť spoľahlivý vedecký základ pre rozhodovanie a poradenstvo v oblasti bezpečnosti potravín.

Bernhard Url dodáva: „Ak ešte viac zintenzívnime našu spoluprácu s európskymi inštitúciami, národnými a medzinárodnými partnermi a všetkými zúčastnenými stranami od vedcov a spotrebiteľov, až po výrobcov potravín a organizácie občianskej spoločnosti , môžeme pokračovať v dodávaní potravín, ktoré nie sú len bezpečné, ale aj udržateľnejšie pre Európu, teraz aj v budúcnosti."

* Zdroj číselných údajov: Eurobarometer o bezpečnosti potravín v EÚ, 2019 (výsledky Eurobarometra sú aj v slovenskom jazyku v dokumente Fakty pre Slovensko)

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood