Facebook Statistics
Značka Kvality

Zastavme spoločne AMO

Infografika

Africký mor ošípaných (AMO) je vysoko nákazlivá vírusová choroba sviňovitých, ktorá sa nachádza v krvi, tkanivových tekutinách, vnútorných orgánoch, v sekrétoch a exkrétoch chorých a uhynutých zvierat a v ich svalovine. Choroba sa prejavuje vysokou horúčkou (42°C), ktorá môže trvať niekoľko dní, zvieratá sú apatické, malátne, vyznačujú sa zvracaním, krvavými hnačkami, krvácaním v podkoží a tiež dýchacími ťažkosťami. Typický je rýchly priebeh. Vyznačuje sa vysokou morbiditou a mortalitou. Úmrtnosť dosahuje až 90-95 %.

AMO je veľkou hrozbou pre chov domácich ošípaných a výkon poľovníctva nielen u diviačej zveri. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. 

AMO bol na Slovensku prvý krát potvrdený 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov. O niečo neskôr, 12. augusta bola potvrdená a zverejnená aj prvá informácia o výskyte nákazy u diviaka, uloveného v rovnakom okrese.

 

Farmárske desatoro pri chove domácich ošípaných

Opatrenia proti šíreniu AMO zaberajú

18-01-2023

V domácich chovoch ošípaných na Slovensku sa africký mor ošípaných nevyskytol viac ako 6, resp. 12 mesiacov, čo znamená, že z mapy výskytu AMO zmizli ďalšie ,,červené" okresy. V III. (červenej) reštrikčnej oblasti už zostáva len okres Medzilaborce a časť okresu Michalovce.

V boji proti nákaze ale nepoľavujeme, pre chovateľov ošípaných a užívateľov poľovných revírov práve aktualizujeme plán zdolávania AMO v súvislosti s novou legislatívou EÚ, ktorá vstúpi do platnosti v apríli. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aktívne komunikuje so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, Slovenskou poľovníckou komorou, okresnými úradmi a informácia o stave šírenia AMO je štvrťročne predkladaná aj na rokovanie vlády SR.

Aj na základe skúseností z iných krajín, podľa ktorých je úplné zastavenie AMO nesmierne zložité, je najlepším spôsobom snažiť sa mať epidémiu pod kontrolou prostredníctvom opatrení v chovoch a znížením počtu diviakov v ešte nezasiahnutých okresoch. Tento prístup sa nám za uplynulý rok a pol osvedčil a vďaka nemu sa darí brániť ďalšiemu šíreniu tejto, pre diviaky a ošípané, smrteľnej nákazy.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood