Facebook Statistics
Značka Kvality

Zastavme spoločne AMO

Infografika

Africký mor ošípaných (AMO) je vysoko nákazlivá vírusová choroba sviňovitých, ktorá sa nachádza v krvi, tkanivových tekutinách, vnútorných orgánoch, v sekrétoch a exkrétoch chorých a uhynutých zvierat a v ich svalovine. Choroba sa prejavuje vysokou horúčkou (42°C), ktorá môže trvať niekoľko dní, zvieratá sú apatické, malátne, vyznačujú sa zvracaním, krvavými hnačkami, krvácaním v podkoží a tiež dýchacími ťažkosťami. Typický je rýchly priebeh. Vyznačuje sa vysokou morbiditou a mortalitou. Úmrtnosť dosahuje až 90-95 %.

AMO je veľkou hrozbou pre chov domácich ošípaných a výkon poľovníctva nielen u diviačej zveri. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. 

AMO bol na Slovensku prvý krát potvrdený 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov. O niečo neskôr, 12. augusta bola potvrdená a zverejnená aj prvá informácia o výskyte nákazy u diviaka, uloveného v rovnakom okrese.

 

Farmárske desatoro pri chove domácich ošípaných

Nový prípad afrického moru ošípaných potvrdený v domácom chove

06-08-2020

Situácia s nákazou afrického moru ošípaných (AMO) sa na Slovensku opäť zhoršila. Najnovší prípad bol potvrdený v chove domácich ošípaných v okrese Košice - okolie, kde sa nákaza objavila ešte v júni t.r., tentoraz však ide o nové ohnisko nákazy. Celkovo tak na Slovensku evidujeme už 223 prípadov AMO.

Národným referenčným laboratóriom (NRL) vo Zvolene bol potvrdený výskyt nákazy u 2 ks zvierat v chove domácich ošípaných v okrese Košice-okolie. V tomto prípade išlo o  chov pre vlastnú spotrebu chovateľa. 

Ohnisko nákazy je v obci Janík, okr. Košice - okolie,  ktorá sa nachádza len 2 km od maďarskej hranice, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný masívny výskyt nákazy a pozitívnych potvrdení AMO vírusu v populácii diviakov. Ide tak už o druhé ohnisko nákazy v roku 2020. Prvé bolo v okrese Košice-okolie, v obci Čierna, okr. Trebišov.

Predbežné epizootologické šetrenie naznačuje, že môže ísť o zavlečenie nákazy do chovu s pravdepodobne nízkym štandardom biologických opatrení na ochranu chovov, ako aj nedôsledným dodržiavaním nariadených opatrení  samotným chovateľom. Tie totiž platia v danej oblasti vzhľadom na vývoj situácie v susednom Maďarsku.

Zvieratá v ohnisku nákazy AMO budú v najbližšom období utratené, aby sa zabránilo šíreniu nákazy. Vzhľadom na situáciu je v tejto lokalite vytvorené ochranné pásmo okolo ohniska (3km) – obec Janík a pásma dohľadu (10 km) – ide o obce: Hosťovce, Chorváty, Turnianska Nová Ves, Turňa nad Bodvou, Žarnov, Peder, Drienovec, Moldava nad Bodovu, Mokrance, Rešica, Buzica, Čečejovce, Budulov.

Aj preto Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky upozorňuje, že v prípade akejkoľvek zmeny správania  resp. narušení zdravotného stavu  alebo v  prípade úhynu domácej ošípanej je majiteľ zvieraťa povinný tento úhyn ihneď nahlásiť príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe a príslušnému súkromnému veterinárnemu lekárovi.

Povinnosť nahlásenia úhynu zvieraťa a podozrenie z nákazy vyplýva chovateľovi zo Zákona č.39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov a následných právnych predpisov. Taktiež je mimoriadne dôležité dodržiavanie zásady biologickej ochrany chovov ošípaných, ktorá platí ako pre komerčné, tak aj nekomerčné chovy.

AMO bol na Slovensku prvý krát potvrdený 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov, nákaza bola zaznamenaná doteraz v šiestich okresoch na Slovensku (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota).


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood