Facebook Statistics
Značka Kvality

Nové prieskumy rozširujú EFSA databázu spotreby potravín

11-02-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) rozšíril svoju komplexnú databázu spotreby potravín (EFSA Comprehensive European Food Consumption Database) o nové údaje zozbierané v rámci EFSA projektu EU Menu.

Nový súbor údajov obsahuje ďalších deväť prieskumov o spotrebe potravín vykonaných v šiestich krajinách - Rakúsku, Belgicku, na Cypre, v Grécku, Holandsku a Slovinsku. Prieskumy poskytujú nové informácie pre všetky vekové skupiny pokryté projektom EÚ Menu -  dojčatá, batoľatá, deti, dospievajúci, dospelí, staršie osoby a osobitné skupiny.  Štatistiky sa prvýkrát členia podľa pohlavia.

Cieľom projektu EU Menu je zhromažďovať kvalitné, harmonizované údaje z členských štátov, ktoré pokrývajú všetky vekové skupiny od 3 mesiacov do 74 rokov.

Štandardizácia spôsobu zhromažďovania údajov uľahčuje porovnávanie informácií a zlepšuje kvalitu hodnotení rizika realizovaných EFSA, ktoré závisia na údajoch o stravovaní.

Sofia Ioannidou, manažérka EFSA projektu EU Menu, uviedla: „Tieto nové prieskumy výrazne zvyšujú podiel harmonizovaných informácií v databáze. Celkovo viac ako polovica prieskumov o spotrebe potravín v EFSA komplexnej databáze spotreby potravín, týkajúcich sa dojčiat, batoliat, adolescentov, dospelých a osobitných skupín, sa uskutočnila v súlade s metodológiou EU Menu. Projekt naďalej dosahuje veľký pokrok vďaka angažovanosti partnerov EFSA v členských štátoch."

Databáza spotreby potravín zohráva kľúčovú úlohu pri hodnotení rizík súvisiacich s možnými nebezpečenstvami v potravinách a umožňuje odhady expozície spotrebiteľov takýmto nebezpečenstvám, čo je zásadný krok v procese posudzovania rizika.

Od roku 2011 poskytuje EFSA finančnú podporu a usmernenie v oblasti zberu údajov 21 krajinám pod záštitou EÚ Menu. Doteraz 11 krajín zrealizovalo 17 prieskumov. V nadchádzajúcich rokoch sa do databázy EFSA doplnia ďalšie prieskumy.

Viac informácií o EFSA komplexnej databáze spotreby potravín nájdete na webovej stránke EFSA.

Osobitné vydanie časopisu EFSA Journal venované zberu údajov v rámci EFSA EÚ Menu projektu nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood