Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Národný žrebčín Topoľčianky oslávil 100. výročie svojho založenia

06-09-2021

Národný žrebčín Topoľčianky je naším vzácnym rodinným striebrom, ktorý musíme starostlivo chrániť. Povedal to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan v príhovore pri vyvrcholení osláv 100. výročia založenia Národného žrebčína v Topoľčiankach. Šéf agrorezortu pri tejto príležitosti ocenil zlatou medailou za významný prínos k chovu koní  jeho dlhoročného riaditeľa Michala Horného. Pozvanie na podujatie prijal aj český minister pôdohospodárstva Miroslav Toman.  

„Počas storočnej histórie si žrebčín získal dôstojné miesto,  uznanie a rešpekt u širokej chovateľskej verejnosti doma aj v zahraničí. Športové a chovateľské úspechy na domácich a medzinárodných podujatiach ho zaradili medzi najväčších a najuznávanejších chovateľov,“ zdôrazni v príhovore Vlčan. Práve po týchto slovách ocenil minister zlatou medailou na pódiu dlhoročného riaditeľa žrebčína Michala Horného. Podľa ministra sú dlhodobé vynikajúce výsledky žrebčína aj jeho veľkou zásluhou. „Národný žrebčín Topoľčianky je naším vzácnym rodinným striebrom, ktorý musíme starostlivo chrániť,“ uzatváral Vlčan svoj prejav v presvedčení, že ak bude naďalej uchovávať genetické zdroje koní a odovzdá ich ďalším chovateľským generáciám, ostanú vzácnym pokladom, na ktorý môžu byť Slováci právom hrdí.

Sprievodných súťažných podujatí osláv storočnice sa zúčastnilo 160 koní z 11 krajín, ktorých hodnotili medzinárodní porotcovia. Program vyvrcholil slávnostným galaprogramom, ktorého sa  okrem českého ministra zúčastnili aj exprezident Ivan Gašparovič, podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Gábor Grendel (OĽaNO), predseda Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie NR SR Jaroslav Karahuta (Sme Rodina), poslankyňa Jarmila Halgašová(SaS), či ministerka kultúry Natália Milanová(OĽaNO) a štátni tajomníci za agrorezort a envirorezort Milan Kyseľ a Michal Kiča (obaja nom. OĽaNO).

Pred sto rokmi, 15. októbra 1921, bol osobitným rozhodnutím vlády a ministerstva poľnohospodárstva v Prahe zriadený Štátny žrebčín Topoľčianky. V rokoch 1921 až 1930 v Topoľčiankach vybudovali chovateľské zariadenia, ktoré dodnes slúžia ku cti vtedajším architektom, projektantom a pracovníkom žrebčína. Jeho poslaním v tom čase bol chov teplokrvných plemien koní shagya-arab, lipican, huculský kôň a nonius. Základné stáda koní pochádzali z bývalých rakúsko-uhorských štátnych žrebčínov Radovec, Píber, Bábolna, Lipica a Lučina. Významným medzníkom pre žrebčín sa stal 1. marec 1993, kedy ministerstvo pôdohospodárstva zriaďovacou listinou č. 1405/1993-420 udelilo žrebčínu štatút národného žrebčína s názvom „Národný žrebčín, štátny podnik Topoľčianky“ a vytvorili sa podmienky pre zachovanie cenného genofondu koní a historicky cenných budov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood