Národný dietetický prieskum u detí na Cypre
Projekt CY 2014-2017-Lot2 je Národný dietetický prieskum vykonaný na Cypre. Projekt bol financovaný prostredníctvom Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) v rámci „EU Menu projektu“.
Cieľom prieskumu bolo zhromažďovanie údajov o spotrebe potravín za použitia harmonizovanej metodológie u detí na Cypre vo veku 0 - 9 rokov (kojenci vo veku 0 - 11 mesiacov, batoľatá vo veku 12 - 35 mesiacov a deti vo veku 3 - 9 rokov). Celkovo bolo do prieskumu zapojených 300 účastníkov pre každú vekovú skupinu.
Účastníci prieskumu boli vybraní pomocou zoznamov od súkromných pediatrov a verejných nemocníc (kojenci a dojčatá), predškolských zariadení a základných škôl (staršie deti). Metóda výberu účastníkov zabezpečila, že 25 % účastníkov z každej kategórie bolo sledovaných počas každého ročného obdobia a bola zachytená aj variabilita v sezónnej konzumácii potravín.
Vyškolený personál vysvetlil rodičom a opatrovateľom ako u detí čo najpodrobnejšie zaznamenávať skonzumované potraviny. Na určenie veľkosti porcií boli rodičom poskytnuté elektronické váhy a pomocná obrazová kniha. Frekvencia spotreby potravín bola zaznamenaná prostredníctvom krátkeho dotazníka. V rámci prieskumu sa zaznamenali tiež informácie o hmotnosti, výške.
Údaje o spotrebe potravín boli zaznamenané v softvéri „Greek Diet“ a tiež kódované podľa klasifikácie FoodEx2, takže budú zahrnuté do Komplexnej databázy EFSA pre konzumáciu potravín v Európe.
Výsledky prieskumu sú dostupné na webovom sídle EFSA.