Facebook Statistics
Značka Kvality

Najčastejšie ohrozenia welfare ošípaných pri porážke

17-06-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) identifikoval vo svojom novom vedeckom stanovisku k welfare ošípaných pri porážke na bitúnkoch viaceré nedostatky. Podľa EFSA je welfare ošípaných najčastejšie ohrozený nedostatočnými zručnosťami porážajúceho personálu a zle navrhnutými a postavenými zariadeniami. Chýbajúca zručnosť a odborná príprava personálu predstavuje podľa EFSA vážny problém.

Vedecké stanovisko je najnovším zo série aktualizovaných hodnotení welfare zvierat pri porážke, ktoré EFSA vypracoval na žiadosť Európskej komisie. Podobné stanovisko bolo zverejnené aj pre hydinu (v roku 2019) a pre králiky (v roku 2020). V priebehu roka 2020 bude nasledovať stanovisko k welfare hovädzieho dobytka.

Marta Hugas, hlavná vedecká pracovníčka EFSA, uviedla: „Európska komisia v rámci svojej novej stratégieZ farmy na stôl“ (Farm to Fork) prehodnocuje súčasné ustanovenia o dobrých životných podmienkach (welfare) zvierat s cieľom vytvoriť v EÚ udržateľnejší potravinový systém. Táto séria stanovísk, ako aj ďalšie, ktoré vypracujeme v najbližších rokoch, poskytne vedecký základ pre preskúmanie Európskou komisiou. Vysoká úroveň welfare zvierat zlepšuje zdravie zvierat, kvalitu potravín, znižuje potrebu liekov a môže pomôcť zachovať biodiverzitu.“ 

Stanovisko posudzuje celý proces, ktorým zvieratá pred smrťou prechádzajú: príchod a vykládka na bitúnok, omračovanie, vykrvenie a samotné usmrtenie. EFSA identifikovala niekoľko závažných ohrození welfare ošípaných: vystavenie zvierat tepelnému stresu, smädu, predĺženému hladovaniu. Ošípané pred smrťou na bitúnku trpia aj respiračnými problémami. EFSA navrhuje podľa možností preventívne a nápravné opatrenia.

Rovnako ako v predchádzajúcom stanovisku k hydine, až 29 z 30 identifikovaných ohrození welfare spôsobuje personál (napr. nedostatočná odborná príprava, únava pracovníkov a pod.). EFSA tvrdí, že preventívne opatrenia môžu byť zavedené pre všetkých 30 ohrození. Kľúčovú úlohu pri ich prevencii v rukách manažment prevádzok.

Vedecké stanoviská, týkajúce sa porážky zvierat, založené na najnovších dostupných vedeckých poznatkoch. Sú vytvorené po konzultácii s odborníkmi na welfare zvierat z členských štátov EÚ.

Zistenia z vedeckých stanovísk využije Európska komisia pri rokovaniach so Svetovou organizáciou pre zdravie zvierat (OIE), ktorých zameraním bude zosúladenie prístupov k welfare zvierat pri porážke.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood