Facebook Statistics
Značka Kvality

Na Vianoce žiadne dieťa nemá ostať smutné

14-12-2016

FOCUS - Vianoce sú časom lásky, keď si viac ako inokedy uvedomujeme hodnotu ľudských vzťahov. Pekný počin vznikol pre postihnuté a opustené deti na Slovensku vďaka dvom kamarátom z Rakúska.

„Sám mám päť detí a preto som sa rozhodol, že pred Vianocami prinesiem iným deťom na Slovensko malý darček,“ hovorí skromne pán Hannes Schorm z rakúskeho Velmu neďaleko Viedne. Tu pestuje a spracováva kukuricu do rôznych pochutín. Tie naložil do svojej dodávky a priniesol na Spojenú školu do Trnavy pre zdravotne postihnuté deti.

Škola na Beethovenovej ulici prešla celkovou rekonštrukciou z Regionálneho operačného programu v rokoch 2008 až 2010. Dnes ju navštevuje 165 detí. Ako hovorí pani riaditeľka Mgr. Tatiana Uhríková, za dvanásť rokov sa im zo starých budov podarilo urobiť vzdelávaciu inštitúciu na vysokej úrovni.

Ako do predného, tak aj do zadného vchodu sa dá dostať bezbariérovo cez rampu, keďže školu navštevujú deti aj s viacnásobným zdravotným postihom. Z rôznych ďalších nadácií a od sponzorov vybavili triedy novým nábytkom a učebnými pomôckami.

„Kto k nám raz príde, ten sa k nám rád vracia,“ vysvetľuje pani Tatiana Uhríková, keďže: „Ľudia sú očarení, aké moderné prostredie sa nám podarilo vybudovať.“

Okrem špeciálnych dielní, postavili aj nové ihrisko. V škole nechýbajú špeciálne rehabilitačné priestory, kde sa snažia zlepšovať zdravotný stav chorých detí.

V dielňach pani riaditeľka ukazuje pánovi Schormovi keramickú pec. Dostal od nej do daru keramický výrobok detí. Predávajú ich na tradičných trnavských a vianočných jarmokov. Za peniažky potom kupujú ďalšie učebné pomôcky na modelovanie, na keramiku, či na učenie sa, ako variť aj z invalidného vozíka. Za tým účelom majú prispôsobenú aj kuchyňu, či tkáčsky stav.

Pán Hannes Schorm pokračoval v rozdávaní darčekov aj v blízkom Detskom domove. Pani riaditeľka Mgr. Ivana Klčová mu rozprávala o ťažkých osudoch detí, ktoré v Detskom domove dokážu vytvoriť vzájomne veľmi silné putá: „Jeden s druhým sa dokážu podeliť aj o to najmenej, čo každý z nich má, je to dojemné.“ Každému daru sa teda potešia a tobôž pred Vianocami, preto ju dar z Rakúska príjemne prekvapil.

Pred Vianocami sa tak rozžiarili detské oči, ktorých radosť bola pre pána Schorma podľa jeho slov tým najväčším poďakovaním. Hasič z rakúskeho Laxenburgu pán Miloš Vostřel, ktorý darcu sprevádzal a tlmočil, deťom zahral na klavíri vianočné koledy. Práve vďaka nemu celá táto pekná vianočná akcia vznikla. Rodený Rakúšan pán Miloš Vostřel má dve už dospelé deti a viacero vnúčat žijúcich v Nemecku, predsa však myslí aj na postihnuté a opustené deti na Slovensku. Okrem láskavého srdca má vzácny dar, keď každé smutné dieťa dokáže neustálym žartovaním rozosmiať. Na otázku, prečo prišli na Slovensko, pán Miloš Vostřel vysvetlil: „U nás v Rakúsku je taká tradícia, že na Vianoce myslíme aj na opustené a postihnuté deti. Chceli sme ju preto rozšíriť aj k vám, veď v Európskej únii už hranice nepoznáme a na Vianoce žiadne dieťa nemá ostať smutné.“

OS 1 – Infraštruktúra vzdelávania: Spojená škola v Trnave

Cieľom osi 1 je zvýšenie kvality poskytovaných služieb v oblasti vzdelávania prostredníctvom rekonštrukcie, rozširovania a modernizácie predškolských zariadení, základných škôl a stredných škôl, vrátane obstarania ich vybavenia. Rekonštrukcia a modernizácia Spojenej školy v Trnave.

Príspevok z EÚ zdrojov
383 235,19 eur

Začiatok a ukončenie realizácie projektu
02/2008 – 08/2010

Kontakty:

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Dobrovičová 12
812 66 Bratislava
tel: 00421 2 59 26 61 11
fax: 00421 2 59 26 64 35
www.mpsr.sk

Sekcia programov regionálneho rozvoja
Račianska 153/A
P. O. Box 1
830 03 Bratislava 33
e-mail: [email protected]
www.ropka.sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood