Facebook Statistics
Značka Kvality

Metodika EFSA pre hodnotenie rizika zmesí chemických látok

05-04-2019

Parma, 25. marec 2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vypracoval harmonizovaný rámec pre hodnotenie potenciálnych „kombinovaných účinkov“ chemických zmesí v potravinách a krmivách. Takýto harmonizovaný rámec môže byť vyžívaný vo všetkých vedeckých paneloch EFSA. Vďaka uvedenej metodike majú vedci EFSA v prípade potreby k dispozícii nástroje na hodnotenie zmesí chemických látok, ktoré tak dopĺňajú súčasné regulačné požiadavky EÚ na hodnotenie jednotlivých chemických látok.

Ľudia, zvieratá a životné prostredie môžu byť vystavení účinkom väčšieho množstva chemických látok („chemických zmesí“) z rôznych zdrojov. Porozumieť tomu, ako sa chemické látky v takýchto zmesiach správajú, je veľmi zložitou a komplexnou problematikou. Počet možných kombinácií chemických látok je totiž obrovský. Vedecký výbor EFSA preto pre hodnotiteľov rizika vyvinul praktický vedecký nástroj, ktorý má byť zároveň oporou a zdrojom informácií aj pre manažérov rizika.

Míľnik v hodnotení rizika chemických látok

Dr. Tobin Robinson, vedúci Vedeckého výboru EFSA a Oddelenia vznikajúcich rizík (Emerging Risks Unit), povedal: „Tento dôležitý míľnik nadväzuje na niekoľkoročné obdobie prípravných prác EFSA ako i európskych a medzinárodných partnerov. Aby bola metodika dobre použiteľná v praxi, urobili sme v roku 2018 verejnú konzultáciu, v rámci ktorej sme dostali viac ako 300 pripomienok od zainteresovaných strán. Niektoré z týchto princípov a nástrojov používame už teraz, napríklad pre skupiny pesticídov a kontaminantov. Keď vidíme, že je potrebné použiť prístup pre hodnotenie zmesí chemických látok, nový harmonizovaný rámec nám poskytuje lepšie a kvalitnejšie možnosti.“

Ako metodika funguje

Prístup vychádza z existujúcich metód a medzinárodných skúseností s hodnotením potenciálnych rizík chemických zmesí. Profesor Christer Hogstrand, predseda Pracovnej skupiny pre chemické zmesi, sa vyjadril: „Hodnotenie zmesí sa robí obdobne, ako keď sa zaoberáme jednotlivými látkami. Obvykle najskôr určíme, kto je vystavený expozícii - ľudia, hospodárske zvieratá alebo voľne žijúce zvieratá (ako sú vtáky a včely) a v akom množstve. Následne odhadneme toxicitu zmesi alebo jej jednotlivých zložiek. Nakoniec kvantifikujeme riziko porovnaním kombinovanej expozície a kombinovanej toxicity. Často sčítame dávky pre bežné účinky, aby sme odhadli celkové riziko. Niekedy však chemické látky spolu interagujú, čiže sa vzájomne ovplyvňujú. To znamená, že sa ich toxicita zvyšuje alebo znižuje. Takéto interakcie sú celkom nezvyčajné, ale vyžadujú kontrolu, najmä ak sa toxicita zvyšuje. Nová metodika nám umožňuje takto pracovať s každou chemickou zmesou, ktorou sa zaoberáme.

Podpora rozhodovacích orgánov

Dr. Robinson dodáva: „Nakoniec, tento harmonizovaný rámec je navrhnutý tak, aby bol podporou pre manažérov rizika v EÚ a na vnútroštátnej úrovni. Manažéri rizika vďaka nemu môžu robiť erudované rozhodnutia v situáciách, kedy je potrebné zvážiť kombinovanú expozíciu voči viacerým chemickým látkam.“

Nízka informovanosť verejnosti

Štúdia EFSA z roku 2018 ukazuje, že v EÚ je povedomie širokej verejnosti o chemických zmesiach pomerne nízke. Komunikátorom rizík a vedcom zaoberajúcim sa sociológiou poskytuje štúdia cenné fakty ako spoločnosť vníma chemické zmesi a chemické látky v potravinách.

Úrad EFSA vyvinul na základe týchto zistení nový interaktívny multimediálny nástroj, ktorý má pomôcť verejnosti porozumieť hlavným témam a pojmom, ako je „kombinovaná expozícia“ a „kombinovaná toxicita“.

MULTIMEDIÁLNY NÁSTROJ EFSA - porozumenie chemickým zmesiam

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood