Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
19-02-2021
Vedkyne a vedci odporúčajú, aby bolo včasné zistenie vírusu SARS-CoV-2 prioritou monitoringu na norkových farmách v EÚ.
16-02-2021
Odborníci a odborníčky na výživu z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) poskytnú poradenstvo pri vývoji systému označovania výživovej hodnoty na prednej strane balenia potravín v celej EÚ. Ich vedecká expertíza tiež prispeje k stanoveniu podmienok pre používanie výživových a zdravotných tvrdení o potravinách.
12-02-2021
Potravinové systémy stoja na križovatke mnohých kritických výziev pre udržateľnú budúcnosť, ktorým dnes čelíme: od boja proti klimatickej zmene, cez zastavenie straty biodiverzity, až po znižovanie množstva odpadu. Online konferencia ONE – Health, Environment, Society, ktorá sa uskutoční 21. - 24. júna 2022, ponúkne na tieto záležitosti vedecký pohľad.
25-01-2021
Experti Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) už vypracovali súbor vedeckých stanovísk zameraných na hodnotenie bezpečnosti tzv. "nových potravín". EFSA však prvýkrát vydal stanovisko, ktoré hodnotí použitie hmyzu ako potravinového výrobku.
15-01-2021
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil praktické opatrenia na vykonávanie požiadaviek nového nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1381 o transparentnosti a udržateľnosti hodnotenia rizika na úrovni EÚ v potravinovom reťazci.
08-01-2021
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil novú príručku pre obnovenie povolenia kŕmnych doplnkových látok. Žiadatelia v nej nájdu informácie, ktoré musia zahrnúť do dokumentácie k obnoveniu povolenia.
23-12-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) posúdi na žiadosť Európskej komisie (EK) niekoľko mimoriadnych povolení na používanie neonikotinoidov v cukrovej repe, ktoré udelili členské štáty EÚ v roku 2020. Žiadosť EK sa týka 21 mimoriadnych povolení klotianidínu, imidaklopridu, tiametoxámu a tiaklopridu, ktoré udelili Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Dánsko, Španielsko, Fínsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovenská republika.
23-12-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu k návrhu vedeckého stanoviska, zameraného na prístup k hodnoteniu možnej prítomnosti vzťahov nemonotónnej reakcie na dávku (non-monotonic dose-response) pre chemikálie. EFSA vyzýva vedeckú komunitu, regulačné poradné orgány a ďalšie zainteresované strany, aby zaslali spätnú väzbu do 04. 02. 2021.
04-12-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nástroj, ktorý pomôže prevádzkovateľom potravinárskych podnikov pri označovaní dátumu na potravinách. Vďaka nástroju sa jednoduchšie rozhodnú, kedy na svojich výrobkoch použiť výraz „dátum spotreby“ (use by) alebo „dátum minimálnej trvanlivosti“ (best before).
25-11-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) zverejnili informatívny dokument, zaoberajúci sa úpravou genómu rastlín. Panel expertov dospel k záveru, že techniky na úpravu genómu, ktoré modifikujú DNA rastlín, nepredstavujú väčšie nebezpečenstvo ako konvenčné šľachtenie alebo techniky, ktoré zavádzajú do rastliny novú DNA.
24-11-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil aktualizáciu k vtáčej chrípke v Európe. Vírus sa rýchlo šíri po celom kontinente. Podľa EFSA je riziko zavlečenia vtáčej chrípky do predtým nedotknutých európskych krajín vysoké.
24-11-2020
Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) v oblasti spoločenských vied dokončili návrh hodnotenia teórie a osvedčených postupov v oblasti komunikácie o riziku. Táto práca podporí Európsku komisiu pri implementácii nového nariadenia o transparentnosti z roku 2019, ktoré, okrem iného, hovorí aj o potrebe vypracovania „Všeobecného plánu pre komunikáciu o riziku" v oblasti bezpečnosti potravín v EÚ.
13-11-2020
Experti Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) na zdravie zvierat prispeli k rýchlemu hodnoteniu rizika pre ľudské zdravie v súvislosti s novými variantmi SARS-CoV-2 u norkov.