Tlačové správy EFSA
08-07-2009
Tento dokument poskytuje vedecké stanovisko vedeckého panelu pre geneticky modifikované organizmy (GMO panel) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) na 3 žiadosti predložené podľa nariadenia (ES) č. 1829/2003.
30-06-2009
Vedecký panel EFSA pre zdravie rastlín (ďalej Panel PLH) hodnotil analýzu rizika, týkajúcu sa škodcu Priadkovčeka dubového (Thaumetopoea processionea L.), ktorú predložilo Spojené kráľovstvo (UK).
19-06-2009
Furán je organická zlúčenina používaná v rôznych odvetviach chemického priemyslu, o ktorej bolo v rámci štúdií na zvieratách dokázané, že má karcinogénne účinky.
18-06-2009
Ochucujúce látky sa pridávajú do potravín na úpravu ich chuti a vône. Výrobcovia potravín používajú ochucujúce látky už mnoho rokov v rôznych druhoch potravín, od cukrárenských výrobkov, nealkoholických nápojov, až po obilniny, koláče a jogurty.
17-06-2009
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) a Európska agentúra pre liečivá (EMEA) publikovali spoločnú vedeckú správu o meticilín-rezistentných baktériách Staphylococcus aureus (MRSA) u dobytka, spoločenských zvierat a v potravinách.
15-06-2009
Vedecký panel EFSA pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, enzýmy, aromatické látky a technologicky pomocné látky (ďalej Panel CEF) sa domnieva, že nehrozia žiadne zdravotné riziká z krátkodobej konzumácie raňajkových cereálií kontaminovaných 4-methylbenzofenónom na úrovniach uvedených skôr v tomto roku.
12-06-2009
Dnes bolo publikované stanovisko EFSA poskytujúce konsolidovaný prehľad o využití génových markérov antibiotickej rezistencie (ARMG) u GM plodín, vrátane spoločného vedeckého stanoviska Panelov GMO a BIOMAZ.
09-06-2009
Vedecký výbor Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (ďalej EFSA) zdôraznil význam prístupov hodnotenia rizika v oblasti bezpečnosti potravín a krmív, ktoré nielen minimalizujú používanie pokusných zvierat a ich utrpenie, ale aj vedú k nahradeniu pokusov na zvieratách.
13-05-2009
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal stannovisko, ktorým reaguje na požiadavku Európskej komisie, aby posúdil riziko, ktoré vyplýva pre zdravie ľudí z prítomnosti nikotínu s koncentráciou do 0,5 mg/kg v hubách.
12-05-2009
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) publikoval Ročnú správu za rok 2008 – rok, v ktorom sa zdvojnásobil vedecký výkon, vydal 5-ročný Strategický plán a významne expandoval vedeckú sieť pre využívanie a výmenu informácií v rámci Európu i mimo nej.
07-05-2009
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum prevencie a kontroly chorôb (ECDC) zverejnili Súhrnnú správu Spoločenstva o epidémiách alimentárnych ochorení v EÚ v roku 2007.
04-05-2009
Vedecké stanovisko Panelu o kontaminantoch v potravinovom reťazci prijatý 25.marca 2009.
04-05-2009
Arzén, kadmium, olovo a ortuť sú chemické zlúčeniny, ktoré sa v prírodnom prostredí nachádzajú prirodzene v rôznych množstvách. Ako reziduá sa môžu taktiež vyskytovať v potravinách.