Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
28-03-2023

Vystavenie spotrebiteľov nitrozamínom, zlúčeninám, ktoré sa môžu tvoriť v potravinách počas ich prípravy a spracovania, vyvoláva obavy o zdravie.
16-03-2023

Z najnovšej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a referenčného laboratória EÚ (EURL) o vtáčej chrípke vyplýva, že sa situácia v súvislosti s vtáčou chrípkou v Európe a na celom svete naďalej vyvíja, pričom sa stále uvádzajú nové ohniská u vtákov a príležitostné infekcie aj u cicavcov. V krajinách mimo Európskej únie (EÚ) boli hlásené sporadické infekcie u ľudí, zatiaľ čo riziko pre verejnosť v EÚ zostáva aj naďalej nízke.
16-03-2023

Odborníci úradu EFSA predbežne dospeli k záveru, že nasýtené uhľovodíky minerálnych olejov (MOSH) nepredstavujú riziko pre zdravie. Potvrdili tiež, že niektoré látky zo skupiny známej ako aromatické uhľovodíky z minerálnych olejov (MOAH) zdravotné riziko predstavovať môžu.
08-03-2023

V správe, ktorú 6.3.2023 vydalo
Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) sa uvádza, že
rezistencia voči bežne používaným antimikrobiálnym látkam u baktérií rodu Salmonella a Campylobacter sa často vyskytuje u ľudí aj zvierat. Simultánna rezistencia voči kriticky dôležitým látkam antimikrobiálneho charakteru určených pre ľudí však bola vo všeobecnosti zistená na nízkej úrovni, s výnimkou niektorých typov
Salmonella spp. a
Campylobacter coli v niektorých krajinách.
03-03-2023

Z najnovších údajov vyplýva, že rezíduá veterinárnych liečiv a iných látok zistené v zvieratách a potravinách živočíšneho pôvodu v Európskej Únii (EÚ) naďalej klesajú, pričom úroveň dodržiavania predpisov sa zvyšuje.
02-03-2023

Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) odporúčajú vyhnúť sa praktikám mrzačenia, obmedzovaniu krmiva a používaniu klietok s cieľom zlepšiť dobré životné podmienky chovných brojlerových kurčiat a nosníc. V nadväznosti nato, úrad EFSA zverejnil dve vedecké stanoviská, ktoré zahŕňajú rady týkajúce sa priestoru, hustoty zvierat, osvetlenia, prachu, hluku, podstielky a konštrukcií, ako sú vyvýšené plošiny.
30-01-2023

Experti úradu EFSA vo
vedeckom stanovisku zverejnenom 17.1.2023 dospeli k záveru, že
kombinovaná expozícia medi zo všetkých zdrojov
nepredstavuje pre obyvateľstvo EÚ
zdravotné riziko.
19-01-2023

Odborníci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) vo vedeckom stanovisku zverejnenom 19.1.2023 dospeli k záveru, že vyzreté mäso nepredstavuje žiadne dodatočné riziko v porovnaní s čerstvým mäsom, ak mäso zreje v kontrolovaných podmienkach.
21-12-2022

Podľa najnovšej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a referenčných laboratórií Európskej Únie (EU-RL) sa počet prípadov vysokopatogénnej vtáčej chrípky (HPAI) zaznamenaných v Európe medzi hydinou a vodným vtáctvom od leta zvýšil.
15-12-2022

Experti úradu EFSA vo svojom aktualizovanom hodnotení oxidu siričitého (E220) a siričitanov (E221-228) dospeli k záveru, že ich príjem v potravinách s obsahom prídavných látok by mohol predstavovať bezpečnostné riziko pre spotrebiteľov s nadmernou konzumáciou týchto potravín. Medzery v údajoch o toxicite znamenali, že rozsah niektorých nepriaznivých účinkov na zdravie nebolo možné potvrdiť.
25-11-2022

Experti úradu EFSA vo svojom aktualizovanom hodnotení oxidu siričitého (E220) a siričitanov (E221-228) dospeli k záveru, že ich príjem v potravinách s obsahom prídavných látok by mohol predstavovať bezpečnostné riziko pre spotrebiteľov s nadmernou konzumáciou týchto potravín. Medzery v údajoch o toxicite znamenali, že rozsah niektorých nepriaznivých účinkov na zdravie nebolo možné potvrdiť.
27-10-2022

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) navrhol niekoľko opatrení pre znižovanie prenosu rezistentných baktérií počas prepravy zvierat. Minimalizácia trvania prepravy, dôkladné čistenie vozidiel, zariadení a priestorov, kde sa zvieratá nakladajú a vykladajú, je len niekoľko z nich.
21-10-2022

Vo vyhlásení zo dňa 18. októbra navrhli vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) šesť hlavných kritérií napomáhajúcich pri hodnotení rizika rastlín produkovaných technikami genetického inžinierstva, ako sú cielená mutagenéza, cisgenéza a intragenéza. Európska komisia požiadala EFSA o toto vedecké poradenstvo s cieľom podpory svojej prebiehajúcej politickej iniciatívy týkajúcej sa nových genomických techník.