Facebook Statistics

Verejná konzultácia návrhu stratégie EFSA do roku 2027

20-04-2021
Foto: Verejná konzultácia návrhu stratégie EFSA do roku 2027Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zahájil verejnú konzultáciu k návrhu stratégie do roku 2027. EFSA uvíta názory od všetkých, ktorí majú záujem sa vyjadriť k strategickému smerovaniu EFSA na nadchádzajúce roky.

EFSA spustila konzultáciu k transportom zvierat

20-04-2021
Foto: EFSA spustila konzultáciu k transportom zvieratEurópsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zhromažďuje názory zainteresovaných strán k vedeckému hodnoteniu rizika ohľadom welfare zvierat prepravovaných v EÚ. Hodnotenie podporí Európsku komisiu pri preskúmaní právnych predpisov v oblasti welfare zvierat.

Sumárna správa EFSA k rezíduám pesticídov za rok 2019

09-04-2021
Foto: Sumárna správa EFSA k rezíduám pesticídov za rok 2019Výsledky zberu dát za rok 2019 ukazujú, že približne 96,1 % analyzovaných vzoriek potravín obsahovalo podlimitné hodnoty rezíduí pesticídov. Výsledky sú súčasťou sumárnej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre rezíduá pesticídov v potravinách za rok 2019. Tá zahŕňa výsledky pre 96 302 vzoriek z členských štátov EÚ, Islandu a Nórska.

Európska komisia vyhlásila výberové konanie do Správnej rady EFSA

09-04-2021
Foto: Európska komisia vyhlásila výberové konanie do Správnej rady EFSAEurópska komisia vyhlásila otvorené výberové konanie pre obsadenie miesta 1 člena z celkom 14 členov Správnej rady Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorého mandát skončí 30. júna 2021.

Rezistencia u baktérií spôsobujúcich ochorenia z potravín je stále vysoká

09-04-2021
Foto: Rezistencia u baktérií spôsobujúcich ochorenia z potravín je stále vysokáZnačné množstvo baktérií Salmonella a Campylobacter ostáva rovnako rezistentné na antibiotiká, ktoré sa bežne používajú u ľudí a zvierat. Tieto zistenia uvádza nová správa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Transparentnosť v hodnotení rizika: začína nová éra

26-03-2021
Foto: Transparentnosť v hodnotení rizika: začína nová éraDo platnosti vstupujú nové pravidlá, ktoré zmenia spôsob, akým Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vykonáva úlohu hodnotiteľa rizika v systéme bezpečnosti potravín EÚ.

EFSA aktualizoval príručku k dymovým arómam

09-03-2021
Foto: EFSA aktualizoval príručku k dymovým arómamEurópsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal aktualizovanú príručku k vedeckým údajom, ktoré žiadatelia o autorizáciu novej dymovej arómy predkladajú EFSA. Príručka tiež slúži ako pomôcka pri obnovení alebo úprave existujúcej autorizácie dymovej arómy.

Stratégia pre krajiny postihnuté africkým morom ošípaných

04-03-2021
Foto: Stratégia pre krajiny postihnuté africkým morom ošípanýchEurópsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) navrhol stratégie surveillance (dohľadu) pre krajiny postihnuté africkým morom ošípaných (AMO). Pomocou nich bude možné určiť, kedy vírus prestal cirkulovať v populácii diviakov.

Vtáčia chrípka postihla už 25 krajín

04-03-2021
Foto: Vtáčia chrípka postihla už 25 krajínPodľa najnovšieho prehľadu vysokopatogénnej vtáčej chrípky (HPAI) bolo hlásených v období od 8. decembra 2020 do 23. februára 2021 okolo 1 000 zistení ochorenia v 25 krajinách EÚ/EHP a vo Veľkej Británii.

Počty kampylobakterióz a salmonelóz sú v EÚ stabilizované

03-03-2021
Foto: Počty kampylobakterióz a salmonelóz sú v EÚ stabilizovanéPočet hlásených ochorení, spôsobených baktériami Campylobacter a Salmonella, sa zdá byť za posledných päť rokov v Európe stabilizovaný. Vyplýva to z najnovšej správy o zoonotických ochoreniach, ktorú vypracovali Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Ako zlepšiť monitoring SARS-CoV-2 u noriek?

19-02-2021
Foto: Ako zlepšiť monitoring SARS-CoV-2 u noriek?Vedkyne a vedci odporúčajú, aby bolo včasné zistenie vírusu SARS-CoV-2 prioritou monitoringu na norkových farmách v EÚ.

EFSA vydá odporúčanie pre označovanie a tvrdenie o potravinách

16-02-2021
Foto: EFSA vydá odporúčanie pre označovanie a tvrdenie o potravináchOdborníci a odborníčky na výživu z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) poskytnú poradenstvo pri vývoji systému označovania výživovej hodnoty na prednej strane balenia potravín v celej EÚ. Ich vedecká expertíza tiež prispeje k stanoveniu podmienok pre používanie výživových a zdravotných tvrdení o potravinách.

Medzinárodná konferencia ONE 2022 prispeje k udržateľnej budúcnosti

12-02-2021
Foto: Medzinárodná konferencia ONE 2022 prispeje k udržateľnej budúcnosti Potravinové systémy stoja na križovatke mnohých kritických výziev pre udržateľnú budúcnosť, ktorým dnes čelíme: od boja proti klimatickej zmene, cez zastavenie straty biodiverzity, až po znižovanie množstva odpadu. Online konferencia ONE – Health, Environment, Society, ktorá sa uskutoční 21. - 24. júna 2022, ponúkne na tieto záležitosti vedecký pohľad.

Medzinárodný rok ovocia a zeleniny 2021
covid-19
CRP
Agromapy
EÚ-štrukturálne a investičné fondy
Operačný program Kvalita životného prostredia 2014-2020
Dotazník pre potravinárov
Značka kvality
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2020
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2020
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood