Tlačové správy EFSA
15-07-2020
Letná škola Parma 2020 „One Health", ktorú organizuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Škola pokročilých štúdií o potravinách a výžive na Parmskej univerzite v spolupráci s Katolíckou univerzitou Sacro Cuore z Piacenza, sa tento rok uskutočnila ako 3D virtuálne podujatie.
17-06-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) identifikoval vo svojom novom vedeckom stanovisku k welfare ošípaných pri porážke na bitúnkoch viaceré nedostatky. Podľa EFSA je welfare ošípaných najčastejšie ohrozený nedostatočnými zručnosťami porážajúceho personálu a zle navrhnutými a postavenými zariadeniami. Chýbajúca zručnosť a odborná príprava personálu predstavuje podľa EFSA vážny problém.
10-06-2020
„Bezpečnosť potravín je každodennou prácou EFSA. Každý by však mal zohľadňovať bezpečnosť potravín, teraz, aj v budúcnosti, ak chceme obmedziť dopady klimatických zmien a vybudovať udržateľné globálne potravinové systémy v prospech spotrebiteľov, výrobcov a nášho prírodného sveta." (Bernhard Url, výkonný riaditeľ EFSA)
21-05-2020
Ľudia, zvieratá a životné prostredie môžu byť vystavení chemickým látkam z rôznych zdrojov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) preto vyvinul prístupy na posudzovanie kombinovanej expozície viacerým pesticídom a kontaminantom u ľudí ako aj na posudzovanie expozície viacerým pesticídom u včiel.
05-05-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal vedeckú správu o aktualizácii databázy hostiteľských rastlín patogénnej baktérie Xylella fastidiosa (X. fastidiosa). EFSA identifikoval 37 nových druhov hostiteľských rastlín tohto bakteriálneho patogénu. Väčšina rastlín bola infikovaná prirodzene (nie umelo), pričom rastliny sa nachádzali ako v EÚ (Francúzsko, Taliansko, Portugalsko a Španielsko), tak aj v krajinách mimo EÚ (USA a Irán).
05-05-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil výsledky svojich 2 pilotných hodnotení rizík. Týkajú sa rizika, ktoré pre ľudí predstavujú rezíduá viacerých pesticídov v potravinách.
24-04-2020
Letná škola v Parme 2020 (Parma Summer School), ktorú organizuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Škola pokročilých štúdií o potravinách a výžive na Parmskej univerzite v spolupráci s Katolíckou univerzitou Sacro Cuore z Piacenza, sa uskutoční ako virtuálne podujatie 09. - 10. 06. 2020.
23-04-2020
Organizácia Spojených národov (OSN) vyhlásila rok 2020 za Rok zdravia rastlín (
International Year of Plant Health). Pri tejto príležitosti spustil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA)
špecializovanú webovú stránku. Jednou z dôležitých tém, ktorým sa EFSA v oblasti zdravia rastlín venuje, sú škodcovia rastlín.
21-04-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhodnotil riziká pre verejné zdravie v dôsledku kontaminácie zeleniny baktériou Listeria. Stanovisko sa konkrétne týka zeleniny, ktorá je pred zamrazením blanšírovaná (krátko povarená/vystavená pôsobeniu horúcej pary). EFSA dospel k záveru, že riziká spojené s konzumáciou takto spracovanej zeleniny sú ...
20-04-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhlásil novú grantovú výzvu na predkladanie návrhov v rámci partnerského grantu, určenú pre organizácie členských štátov EÚ, ktoré pôsobia v oblastiach rozsahu EFSA.
14-04-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil výročnú správu o rezíduách pesticídov v potravinách v EÚ. Správa je založená na údajoch z vnútroštátnych úradných kontrol vykonávaných členskými štátmi EÚ, Islandom a Nórskom a zahŕňa cielené aj náhodné vzorkovanie.
09-04-2020
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zaviedol množstvo dočasných opatrení s cieľom dodržať obmedzenia zavedené talianskou vládou na kontrolu šírenia COVID-19. Napríklad, všetci zamestnanci pracujú z domu až do odvolania. Napriek mimoriadnej situácii sa EFSA snaží urobiť všetko pre to, aby sa jeho každodenná činnosť čo najmenej narušila.