Bezpečnosť pouličného predaja potravín (správa INFOSAN-u č. 3/2010)
Základné kroky k zlepšeniu bezpečnosti pouličného predaja potravín
- Pouličný predaj hrá dôležitú úlohu pri zabezpečovaní dostupnej, lacnej stravy pre obyvateľstvo s nižším príjmom, predovšetkým v rozvojových krajinách.
- Kontaminácia poulične predávaných jedál chemikáliami a mikrobiologickými patogénmi je jedným z hlavných faktorov prispievajúcich k alimentárnym ochoreniam.
- Nízka sanitácia prostredia, neadekvátna infraštruktúra a neodborné zaobchádzanie sú hlavnými rizikovými faktormi, spojenými s pouličným predajom.
- Väčšie povedomie pouličných predajcov o základných princípoch a postupoch na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti, by bolo najefektívnejším spôsobom znižovania zdravotných rizík vyplývajúcich z pouličného predaja.
- V rámci pouličného predaja potravín WHO prijala „Päť kľúčov pre bezpečnejšie potraviny“:
1) dodržiavať čistotu
2) surové a varené jedlo sa musí uchovávať oddelene
3) zničiť nebezpečenstvo ak je to možné
4) zabrániť množeniu sa mikroorganizmov
5) používať bezpečné zdroje vody
Poulične predávané potraviny sú predávané takmer v každej krajine sveta. Komisia FAO/WHO - Codex Alimentarius definuje „poulične predávané potraviny“ (street vended foods), alebo kratší ekvivalent „pouličné potraviny“(street foods) ako potraviny na priamy konzum pripravené a/alebo predávané pouličnými a podomovými predajcami, predovšetkým na uliciach a v iných verejných priestoroch (CAC-GL 22 rev.1, 1999). Zatiaľ čo pouličná strava je dôležitým zdrojom hotových, nutrične bohatých a lacných potravín pre ľudí s nízkym príjmom, zdravotné riziko vyplývajúce z konzumácie takejto stravy, môže prevýšiť jeho prínosy. Táto správa by mala zabezpečiť nový pohľad na súčasné postupy na zlepšenie bezpečnosti pouličnej stravy a súčasne zachovať jej dostupnosť pre všetkých ľudí.
Viac informácií nájdete v dokumente Safety of street vended food.