Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Aktuality / Oznamy
31-05-2019

Aj keď je Slovensko pomerne bohaté na zdroje geotermálnej energie, využíva ich len hŕstka podnikateľov. Patrí medzi nich aj Branislav Oremus - najväčší slovenský pestovateľ gerbier. Pod skleníkmi vyhrievanými termálnou vodou sa darí nielen jeho kvetom, ale aj paradajkám.
31-05-2019

Je kráľovnou slovenských korenín a nositeľkou chráneného označenia pôvodu. Svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes.
27-05-2019

V raste cien potravín za rok 2018 obsadilo Slovensko druhé miesto v celej Európskej únii. Zdražovanie pokračovalo aj v tomto roku. Ceny neklesli ani napriek zrušeniu mimoriadneho odvodu pre obchodné reťazce. Agrorezort upozorňuje, že na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov. Problém avizovala riešiť už aj Európska komisia, ktorá chce sprístupniť kľúčové informácie o tvorbe cien agropotravinárskych výrobkov
24-05-2019

Slovenskí výrobcovia zamierili na svetovú obchodnú show v Amsterdame s tým najlepším zo svojho portfólia. Slovenské džemy, syry, proteínové tyčinky, čokolády, pralinky, vitamínové nápoje, pečivo, snacky, jogurty, nátierky a aj prémiový alkohol mohla od utorka ochutnávať odborná verejnosť z celého sveta. Ide už o tretí svetový veľtrh, ktorý v tomto roku slovenskí potravinári absolvovali s podporou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR).
09-05-2019

Vo Vysokých Tatrách sa uskutočnilo stretnutie ministrov poľnohospodárstva rozšírenej Vyšehradskej skupiny. Predstavitelia dvanástich ministerských delegácií zo strednej a východnej Európy diskutovali o biohospodárstve a dvojakej kvalite potravín. Nechýbala ani téma ochrany lesov.
09-05-2019

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a francúzsky minister poľnohospodárstva a potravinárstva Didier Guillaume podpísali vo Vysokých Tatrách program spolupráce v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka. Dotýka sa takých oblastí ako je Spoločná poľnohospodárska politika EÚ, poľnohospodárstvo, potravinárstvo, vzdelávanie a výskum či lesné hospodárstvo.
30-04-2019

Staré ovčiarske príslovie vraví „ovca dojí pyskom“ a pre Slovensko je to výhoda. Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý vplyv na zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Nie je len chutná, ale aj zdraviu prospešná. Je klenotom medzi syrmi, je to slovenské biele zlato.