Facebook Statistics
Značka Kvality

Horúčka údolia Rift: riziko zavlečenia nízke, no EÚ musí byť ostražitá

11-03-2020

Európska únia nie je bezprostredne ohrozená horúčkou údolia Rift. Vývoj v susedných krajinách však naznačuje, že orgány EÚ a členské štáty by mali posilňovať, zlepšovať a harmonizovať kapacity v oblasti dohľadu a pripravenosti. Za účelom prípravy na zavlečenie ochorenia je potrebné klásť dôraz na vedecké a technické znalosti.

Hlavné odporúčania vedeckého stanoviska Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) ohľadom rizika zavlečenia horúčky údolia Rift do Európy, publikovaného 06. 03. 2020, znejú:

  • Aby EÚ dokázala vyhodnotiť možné šírenie horúčky údolia Rift, mala by aj naďalej úzko spolupracovať s krajinami severnej Afriky a Blízkeho východu. Je potrebné monitorovať vývoj epidémií v aktuálne infikovaných oblastiach.  

Horúčka údolia Rift je vírusové ochorenie prenášané vektormi (široká škála druhov komárov) na zvieratá (domáce a divé prežúvavce, ťavy) a ľudí. Ochorenie je endemické v subsaharskej Afrike a na Arabskom polostrove. Nedávno sa tiež vyskytli ohniská ochorenia vo francúzskom zámorskom departemente. Zistenie séropozitívnych prípadov (protilátky proti Rift Valley v krvi) u zvierat v krajinách v blízkosti Európy, naznačujú ich expozíciu vírusu. Na základe týchto poznatkov je možné konštatovať, že sa zvýšila možnosť vniknutia horúčky údolia Rift na územie EÚ.

Celkové riziko zavlečenia choroby do EÚ prostredníctvom infikovaných zvierat je, vzhľadom na prísnu politiku dovozu zvierat, považované za veľmi nízke. Riziko zavlečenia infikovanými vektormi je taktiež veľmi nízke, a to aj v krajinách, ktoré sú letecky či námorne napojené na infikované oblasti.

Ďalšie informácie nájdete na webovej stránke Európskej komisie.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood