Facebook Statistics
Značka Kvality

Hodnotenie bezpečnosti cukrov v strave sa posúva

11-08-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) informoval o zmene časového horizontu hodnotenia bezpečnosti cukrov v strave. K odkladu došlo v dôsledku pandémie COVID-19, ktorá ovplyvnila vykonanie review mimoriadne veľkého objemu vedeckých informácií.

cukry

Výstupom hodnotenia bude vedecké stanovisko EFSA. Verejná konzultácia k návrhu vedeckého stanoviska EFSA sa bude podľa nového plánu konať v polovici roka 2021. Stanovisko by malo byť oficiálne prijaté do konca roka 2021.

Odborníci EFSA na výživu sa v rámci hodnotenia pokúsia určiť mieru najvyššej prípustnej hranice horného príjmu (tolerable upper intake level, TUILpre celkové/pridané/voľné cukry v strave. Pokiaľ nebude mať EFSA k dispozícii dostatok údajov na stanovenie TUIL, na účely charakterizácie rizika použije iné dostupné hodnoty.

Vedecké stanovisko EFSA pomôže členským štátom EÚ pri tvorbe odporúčaní k spotrebe cukrov v strave a tiež pri tvorbe výživových smerníc.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood