Grantová príležitosť: mikrobiómy a škodcovia rastlín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) predĺžil termín na predkladanie žiadostí v rámci grantovej výzvy: GP/EFSA/ENCO/2020/02 - Tematické granty: Pripravenosť na budúce výzvy v konkrétnych oblastiach práce EFSA
Nový termín na predkladanie žiadostí je 24. 07. 2020.
V súvislosti s touto grantovou výzvou uverejnila EFSA doteraz 7 objasnení a tiež korigendum samotnej výzvy. Korigendum ďalej špecifikuje predĺženie termínu na predloženie objasňujúcich otázok a zmenu možnosti usporiadania virtuálnych stretnutí.
Aktualizované dokumenty k danej výzve sú uverejnené na webovej stránke EFSA.
EFSA vyhlásil svoju tematickú grantovú výzvu na predkladanie návrhov v nasledovných oblastiach:
- Hodnotenie vplyvu na mikrobiómy gastrointestinálneho traktu (ľudia a domáce zvieratá) pri hodnotení rizika
- Budovanie kapacít na hodnotenie vplyvu na environmentálne mikrobiómy (rastlín, voľne žijúcich živočíchov, pôdy) pri hodnotení rizika
- "Hotspoty" pre introdukciu škodcov rastlín: integrovaná analýza na lepšiu prípravu na invázie škodcov rastlín
EFSA hľadá inovatívne projekty, ktoré uľahčia zdieľanie vedomostí a odborných znalostí. Žiadateľom sa dôrazne odporúča, aby si vytvorili konzorciá. Oprávnení žiadatelia zo zoznamu príslušných organizácií určených členskými štátmi (organizácií podľa článku 36) sú vítaní a môžu svoje návrhy predložiť do 24. 07. 2020.
Čo sú tematické granty?
Cieľom tematického grantového programu je uľahčiť vedeckú spoluprácu medzi členskými štátmi, podporiť inovácie a podporiť výmenu odborných znalostí a osvedčených postupov v oblastiach súvisiacich s prácou EFSA. Tematické granty boli zavedené v roku 2015 na zvýšenie kapacity EÚ na hodnotenie rizika. V roku 2016 a 2017 boli udelené tematické granty v 2 kolách.
S cieľom reagovať na nové ustanovenia nariadenia o transparentnosti EFSA posilní vedeckú spoluprácu s väčším zapojením partnerov v členských štátoch. Tematické granty umožnia popredným vedeckým inštitúciám v členských štátoch spolupracovať, zdieľať vedomosti a odborné znalosti, prispievať k riešeniu budúcich výziev v oblasti bezpečnosti potravín a tým chrániť európskych spotrebiteľov.