Facebook Statistics
Značka Kvality

Glykoalkaloidy v zemiakoch: riziko pre verejné zdravie vyhodnotené

11-08-2020

glykoalkaloidy-rizika

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhodnotil riziko pre zdravie ľudí a zvierat súvisiace s prítomnosťou glykoalkaloidov v potravinách a krmivách. EFSA sa zameral najmä na zemiaky a výrobky z nich.

Glykoalkaloidy sú zlúčeniny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinách rodu Solanaceae, kam patria zemiaky, paradajky a baklažány. Odborníci EFSA zistili zdravotné riziko vyplývajúce z príjmu glykoalkaloidov u dojčiat a batoliat. Zohľadnili pri tom priemernú i veľkú konzumáciu potravín. U dospelých existuje zdravotný problém len v prípade „veľkých“ konzumentov. Otrava glykoalkaloidmi môže spôsobiť akútne gastrointestinálne príznaky, ako je nevoľnosť, vracanie a hnačka.

Na základe najnovších dostupných poznatkov EFSA odvodil najnižšiu hladinu pozorovaného nepriaznivého účinku (lowest observed adverse effect) v hodnote 1 mg/kg telesnej hmotnosti na deň. To zodpovedá najnižšej dávke, pri ktorej sú pozorované nežiaduce účinky.

Zníženie obsahu glykoalkaloidov v potravinách je možné dosiahnuť lúpaním, varením a vyprážaním. Napríklad šúpanie zemiakov môže znížiť obsah glykoalkaloidov o 25 až 75 %, varenie vo vode o 5 až 65 % a vyprážanie v oleji o 20 až 90 %. 

Vedecká správa EFSA:

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood