Glykoalkaloidy v zemiakoch: riziko pre verejné zdravie vyhodnotené
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhodnotil riziko pre zdravie ľudí a zvierat súvisiace s prítomnosťou glykoalkaloidov v potravinách a krmivách. EFSA sa zameral najmä na zemiaky a výrobky z nich.
Glykoalkaloidy sú zlúčeniny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinách rodu Solanaceae, kam patria zemiaky, paradajky a baklažány. Odborníci EFSA zistili zdravotné riziko vyplývajúce z príjmu glykoalkaloidov u dojčiat a batoliat. Zohľadnili pri tom priemernú i veľkú konzumáciu potravín. U dospelých existuje zdravotný problém len v prípade „veľkých“ konzumentov. Otrava glykoalkaloidmi môže spôsobiť akútne gastrointestinálne príznaky, ako je nevoľnosť, vracanie a hnačka.
Na základe najnovších dostupných poznatkov EFSA odvodil najnižšiu hladinu pozorovaného nepriaznivého účinku (lowest observed adverse effect) v hodnote 1 mg/kg telesnej hmotnosti na deň. To zodpovedá najnižšej dávke, pri ktorej sú pozorované nežiaduce účinky.
Zníženie obsahu glykoalkaloidov v potravinách je možné dosiahnuť lúpaním, varením a vyprážaním. Napríklad šúpanie zemiakov môže znížiť obsah glykoalkaloidov o 25 až 75 %, varenie vo vode o 5 až 65 % a vyprážanie v oleji o 20 až 90 %.
Vedecká správa EFSA:
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]