Facebook Statistics
Značka Kvality

EFSA zverejnila prvé štyri stanoviská o udiarenských dochucovadlách

07-04-2009

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (ďalej EFSA) publikoval prvú zo série stanovísk na aromatické prípravky, ktoré sa pridávajú do potravín s cieľom získať "údenú" chuť.  Panel pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, enzýmy, aromatické a technologické pomocné látky (Panel CEF) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín vyjadril obavy nad bezpečnosťou používania dvoch prípravkov – UnismokeZesti Smoke Code 10 – a usúdil, že použitie Smoke Concentrate 809045 nepredstavovalo riziko. Tieto závery boli založené na odhade expozície pre všetky udiarenske aromatické prípravky, ktoré sa používajú v rámci Európskej únie a ktoré boli taktiež uverejnené v samostatnom stanovisku.

Klaus-Dieter Jany, predseda Panelu CEF, povedal: „S ohľadom na UnismokeZesti Smoke Code 10, Panel prišiel k záveru, že miera bezpečnosti medzi odhadom expozície dvoch aromatických prípravkov a ich zvýšeným príjmom, ktoré môžu spôsobiť škodlivé účinky na zdravie, bola nedostatočná. Hoci Panel usúdil, že miera bezpečnosti pre Smoke Concentrate 809045  bola dostatočná. Vo všetkých troch prípadoch, Panel zvážil, že štúdie dostatočne odstránili obavy z genotoxicity – inými slovami, poškodenia genetického materiálu buniek.“

Expozičné odhady Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín – zamerané na kumulatívnu expozíciu rôznych aromatických prípravkov v rôznych kategóriách potravín, založené na navrhovanom používaní a použití množstva výrobcami – uvádzajú, že expozícia sa hlavne vynára:

  • pre Unismoke, prostredníctvom mäsa a mäsových výrobkov, rovnako ako polievky a omáčky;
  • pre Zesti Smoke Code 10, cez mäso a mäsové výrobky, ryby a rybie produkty, zmiešané jedlá  a spracované ovocie a zelenina,
  • pre Smoke Concentrate 809045, cez mäso a mäsové výrobky, polievky a omáčky, proteínové výrobky a zákusky určené na priamu spotrebu.

Štúdie ukázali, že Unismoke a Zesti Smoke Code 10, spôsobili u potkanov škodlivé zdravotné účinky pri ich zvýšenom príjme. Vzhľadom na absenciu údajov o reprodukčnej a vývojovej toxicite a nedostatku dlhodobých štúdií na tieto dva aromatické prípravky, vedecký panel pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, enzýmy, aromatické a technologické pomocné látky dospel k záveru, že používanie a používané množstvá ich výrobcami by si vyžadovali väčšiu mieru bezpečnosti. U Smoke Concentrate 809045 sa zistilo, že ani najvyššie testované koncentrácie nevyvolali škodlivé účinky na zdravie potkanov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood