EFSA spúšťa nový webový nástroj na výpočet expozície potravinárskym enzýmom
Úrad EFSA zverejnil nový inovatívny webový nástroj určený na podporu priemyselných subjektov a spotrebiteľov pri odhadovaní expozície potravinovým enzýmom prostredníctvom stravy.
Webový nástroj Food Enzyme Intake Model (FEIM) predstavuje vyvrcholenie rozsiahleho úsilia, ktoré sa začalo v roku 2016 a ktoré spája údaje o používaní potravinárskych enzýmov v rôznych výrobných procesoch s informáciami o expozícii rôznych skupín obyvateľstva potravinárskym enzýmom.
Tento nástroj, ktorý bol predstavený pri príležitosti prvého plenárneho zasadnutia nového Panelu úradu EFSA pre potravinárske enzýmy (Food Enzymes Panel - FEZ), umožní používateľom získať odhady príjmu konkrétnych enzýmov pre jednotlivé výrobné procesy a tiež vypočítať kumulatívnu expozíciu z viacerých výrobných procesov súčasne. Pomôže nielen výrobcom potravinárskych enzýmov pri zostavovaní údajov o expozícii pre aplikačné dokumentácie, ale aj spotrebiteľom poskytne informácie o ich potravinovej expozícii potravinárskym enzýmom.
Webový nástroj FEIM je po registrácii voľne prístupný každému prostredníctvom platformy R4EU.
Pozrite tiež:
Food improvement agents applications: Tools
Viac informácií k tlačovej správe úradu EFSA nájdete na webovej stránke úradu EFSA