EFSA - Bezpečnosť cukrov: návrh vedeckého stanoviska otvorený pre verejnú konzultáciu
Dovoľujeme si Vás informovať, že úrad EFSA zverejnil návrh vedeckého stanoviska k prípustnej hornej hranici príjmu cukrov v potrave.
Predkladaný dokument obsahuje vedecké hodnotenie vzťahu medzi príjmom cukrov v potrave a nepriaznivými účinkami na zdravie pokiaľ ide o chronické metabolické ochorenia, tvorbu zubných kazov ako aj vplyv cukrov počas tehotenstva. Dokument môže pomôcť členským štátom pri stanovovaní cieľov a odporúčaní týkajúcich sa práve cukrov v potrave.
Úrad EFSA bol požiadaný piatimi európskymi krajinami, aby stanovili vedecky podloženú prípustnú najvyššiu hladinu príjmu (Upper Intake Level –UL) pre cukry v potrave. Aj keď nebolo možné stanoviť UL, vedecký pracovníci úradu EFSA dospeli k záveru, že príjem pridaných a voľných cukrov by mal byť čo najmenší. EFSA s týmto návrhom stanoviska zahájil verejnú konzultáciu a víta nové vedecké poznatky, ktoré môžu prispieť k jeho finalizácii do konca roku 2021.
- EFSA explains draft scientific opinion on a tolerable upper intake level for dietary sugars
- Infographic on Draft conclusions on sugar consumption and health
Bližšie informácie nájdete na:
Safety of dietary sugars: draft opinion open for public consultation