Facebook Statistics
Značka Kvality

EFSA - Bezpečnosť cukrov: návrh vedeckého stanoviska otvorený pre verejnú konzultáciu

16-08-2021

Dovoľujeme si Vás informovať, že úrad EFSA zverejnil návrh vedeckého stanoviska k prípustnej hornej hranici príjmu cukrov v potrave.

Predkladaný dokument obsahuje vedecké hodnotenie vzťahu medzi príjmom cukrov v potrave a nepriaznivými účinkami na zdravie pokiaľ ide o chronické metabolické ochorenia, tvorbu zubných kazov ako aj vplyv cukrov počas tehotenstva. Dokument môže pomôcť členským štátom pri stanovovaní cieľov a  odporúčaní týkajúcich sa práve cukrov v potrave. 

Úrad EFSA bol požiadaný piatimi európskymi krajinami, aby stanovili vedecky podloženú prípustnú najvyššiu hladinu príjmu (Upper Intake Level –UL) pre cukry v potrave. Aj keď nebolo možné stanoviť UL, vedecký pracovníci úradu EFSA dospeli k záveru, že príjem pridaných a voľných cukrov by mal byť čo najmenší. EFSA s týmto návrhom stanoviska zahájil verejnú konzultáciu a víta nové vedecké poznatky, ktoré môžu prispieť k jeho finalizácii do konca roku 2021.

Bližšie informácie nájdete na:

Safety of dietary sugars: draft opinion open for public consultation


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood