Facebook Statistics
Značka Kvality

ECDC-EFSA Spoločné rýchle hodnotenie epidémie - Salmonella Enteritidis a vajcia ako faktor prenosu

07-02-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v spolupráci s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) publikoval dňa 06. 02. 2020 „Spoločné rýchle hodnotenie epidémie ochorenia spôsobeného Salmonella Enteritidis prebiehajúcej vo viacerých krajinách a súvisiacej s vajcami ako faktorom prenosu – 4. aktualizácia" (Joint ECDC-EFSA Rapid Outbreak Assessment of Multi-country outbreak of Salmonella Enteritidis infections linked to eggs, fourth update).

Vo viacerých členských štátoch EÚ/EHP už niekoľko rokov prebieha epidémia ochorenia spôsobeného Salmonella Enteritidis. Táto epidémia bola vymedzená sekvenovaním celého genómu (whole genome sequencing- WGS) a súvisí s vajcami ako faktorom prenosu.

V termíne od 01. 02. 2017 do 14. 02. 2020 oznámilo 15 členských štátov EÚ/EHP 656 potvrdených prípadov a 202 pravdepodobných prípadov. Pred februárom 2017 bolo identifikovaných 385 historicky potvrdených prípadov a 413 historicky pravdepodobných prípadov celkovo v 18 krajinách. Z dôvodu rozdielov v schopnosti potvrdiť prípady medzi jednotlivými krajinami bude pravdepodobne postihnutých viac krajín.

Táto dlhodobá epidémia vyvrcholila počas letných mesiacov 2016 až 2018. V roku 2019 bol pozorovaný výrazný pokles frekvencie prípadov hlásených ECDC, čo je odchýlka od predchádzajúcich 3 rokov. Epidemiologické, mikrobiologické šetrenia a kontroly potravín spojili prípady pred rokom 2018 so spotrebou vajec pochádzajúcich z chovov nosníc poľského konzorcia. Šetrením v Spojenom kráľovstve v roku 2018 sa zistili epidemiologické súvislosti medzi niektorými prípadmi a spotrebou konzumných vajec alebo výrobkov z vajec, pričom vysledovateľnosť  poukazovala, že sa jedná pravdepodobne o poľské konzorcium. Napriek kontrolným opatreniam realizovaným v rokoch 2016 - 2017 bol na farmách poľského konzorcia v rokoch 2018 - 2019 potvrdený kmeň Salmonella Enteritidis súvisiaci s touto epidémiou, čo svedčí o pretrvávajúcej kontaminácii. Šetrenia zamerané na produkciu nosníc a dodávateľské reťazce krmív neodhalili žiadne významné poznatky o možnom pôvode kontaminácie. Jeden z kmeňov Salmonella Enteritidis, súvisiaci s touto epidémiou, bol nájdený v období 2017 - 2019 v primárnej produkcii v Nemecku.

Epidémia stále prebieha a keďže neboli predložené žiadne dôkazy o tom, že zdroj kontaminácie bol odstránený, očakáva sa, že dôjde k ďalším infekciám a v nadchádzajúcich mesiacoch budú hlásené nové prípady. Na zistenie zdroja kontaminácie sú potrebné ďalšie šetrenia.

„Spoločné rýchle hodnotenie epidémie ochorenia spôsobeného Salmonella Enteritidis prebiehajúcej vo viacerých krajinách a súvisiacej s vajcami ako faktorom prenosu – 4. aktualizácia" je zverejnené na webovej stránke ECDC a očakáva sa tiež zverejnenie na webovej stránke EFSA.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke ECDC.

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood