Facebook Statistics
Značka Kvality

Bisfenol A

29-11-2019

Bisfenol A (BPA) je látka, ktorá sa používa najmä v kombinácii s inými chemikáliami pri výrobe plastov a živíc. BPA sa napríklad používa pri výrobe polykarbonátových plastov, transparentných vysokovýkonných pevných plastov. Polykarbonát sa používa pri výrobe nádob na potraviny, akými sú napríklad opakovane použiteľné fľaše alebo riad (tácky a džbány) či nádoby na uchovávanie potravín. Taktiež sa používa pri výrobe epoxy živíc, ktoré sa používajú na prípravu ochranných povrchových vrstiev a obložení pre konzervy, plechovky a sudy. BPA môže v malých množstvách migrovať do potravín a nápojov, ktoré sa uskladňujú v materiáloch obsahujúcich BPA.

ČO JE NOVÉ?

Panel Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, pre enzýmy a technologické pomocné látky (CEP) v roku 2017 schválil protokol, ktorý sa má používať v aktuálne prebiehajúcom prehodnocovaní potenciálnych nebezpečenstiev spojených s  BPA. Protokol určuje, ako sa má realizovať výber údajov zo štúdií o BPA, ako vykonať hodnotenie údajov a ich následné začlenenie.

Nová vedecká správa EFSA predstavuje výstup z testovania metodiky hodnotenia štúdií nebezpečenstva BPA z roku 2017. Pre zabezpečenie konzistencie hodnotení BPA použili experti EFSA metodiku, pomocou ktorej vybrali štúdie z hodnotenia EFSA z roku 2015 a tieto výsledky porovnali s novými údajmi. Kľúčová štúdia, na základe ktorej bolo pre BPA možné v roku 2015 odvodiť hodnotu denného prípustného príjmu (TDI), bola vyhodnotená ako vysoko kvalitná, aplikujúca obidve metodiky, predchádzajúcu aj novú. Výsledky boli porovnateľné aj pre iné vybrané štúdie.

Odborníci EFSA preto považujú „BPA metodiku“ EFSA z roku 2015 za dostatočne robustnú, aj keď nebola štruktúrovaná tak, ako nová metodika. Jednou z hlavných výhod novej metodiky je to, že základ pre rozhodnutia prijaté počas hodnotenia je dobre zdokumentovaný vo všetkých fázach.

Testovanie metodiky pomohlo vedcom EFSA k ďalšiemu zlepšovaniu protokolu, ktorý podporuje v súčasnosti prebiehajúce prehodnotenie nedávnych štúdií o toxicite BPA. Dňa 14. 11. 2019 sa uskutočnil webinár, ktorý vysvetlil výsledky testovania metodiky posudzovania štúdií.

Míľniky

EFSA skompletizovala svoje prvé celkové hodnotenie rizika BPA v roku 2006. Experti EFSA odvtedy brali do úvahy stovky vedeckých publikácií z vedeckých žurnálov, ktoré preskúmali spôsobom peer-review. Zohľadňovali aj správy zo štúdií predložených priemyslom. Nové vedecké informácie o BPA boli EFSA preskúmané v roku 2008, 2009, 2010, 2011 a 2016.

V januári 2015 EFSA zverejnila komplexné prehodnotenie expozície a toxicity BPA a znížila hodnotu TDI pre BPA z 50 µg/kg telesnej hmotnosti za deň na 4 µg/kg telesnej hmotnosti za deň. EFSA upravila hodnotu TDI s účelom jej dočasného používania a zaviazala sa znova prehodnotiť toxicitu BPA po ukončení dvojročnej štúdie Národného toxikologického programu Spojených štátov amerických (CLARITY-BPA program).

2018nová pracovná skupina vedeckých expertov EFSA začína skúmať najnovšie toxikologické dáta o BPA s cieľom aktualizácie hodnotenia rizika do roku 2020

2017 – experti EFSA schvaľujú po verejnom pripomienkovaní vedecký protokol na prehodnotenie nebezpečenstiev BPA

Protokol je detailným plánom, ktorý vopred definuje rámec, metodiku a potrebu informácií pred zavŕšením hodnotenia rizika v roku 2018. Experti z Dánska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Nórska, Švédska a Švajčiarska boli určení vládami, aby spolupracovali v pracovnej skupine aplikujúcej protokol. EFSA do tejto skupiny určila štyroch nezávislých vedcov.

2016 – nové dáta potvrdzujú platnosť predchádzajúcich záverov EFSA, že BPA by mohol pôsobiť na imunitný systém zvierat, avšak údaje sú značne nedostatočné k vyvodeniu akýchkoľvek záverov pre zdravie ľudí

2015 – komplexné preskúmanie expozície a toxicity BPA, ktoré realizuje EFSA, dospieva k záveru, že BPA v hladinách aktuálnej výživovej expozície nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre spotrebiteľov akejkoľvek vekovej skupiny (vrátane nenarodených detí, dojčiat a adolescentov)

2014 – EFSA predstavuje druhú časť návrhu svojho vedeckého stanoviska, týkajúceho sa rizík pre zdravie ľudí spôsobených expozíciou BPA, ku ktorému otvára 8-týždňové verejné pripomienkovanie

2013 – EFSA spúšťa pripomienkové konanie k prvej časti svojho vedeckého stanoviska o hodnotení expozície BPA u spotrebiteľov

EFSA vydáva predbežný záver, že výživa všetkých populačných skupín je hlavným zdrojom expozície BPA a expozícia je nižšia, než expozícia odhadnutá EFSA v predchádzajúcom období.

2012 – experti EFSA sa rozhodli vykonať kompletné prehodnotenie rizík z expozície BPA vo výžive na zdravie ľudí a vziať do úvahy aj nevýživové zdroje vystupujúce v celkovej expozícii BPA

2012 – EFSA sa na svojom špecializovanom Vedeckom kolokviu konanom v Parme chopila problematiky účinkov pri nízkych dávkach v rámci toxikologického hodnotenia a hodnotenia rizika, na ktorom participovali medzinárodní experti

2011 – EFSA sa v septembri venuje správam o BPA, ktoré publikovala Francúzska agentúra pre potraviny, životné prostredie a bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES)

Experti zvážili, že správa o zdravotných účinkoch BPA nemení stanoviská vyjadrené Panelom EFSA v jeho skorších stanoviskách o bezpečnosti BPA. Na základe výmeny informácií EFSA a ANSES dospievajú k záveru, že práca agentúry ANSES sa obmedzovala na identifikáciu nebezpečenstva, zatiaľ čo úrad EFSA vykonal kompletné hodnotenie rizika BPA v roku 2006.

2010 – EFSA aktualizuje svoje odporúčanie k BPA v septembri 2010 na základe komplexného preskúmania vtedy najnovšej vedeckej literatúry a štúdií o toxicite BPA.

Panel EFSA dospieva k záveru, že nemôže identifikovať žiadne nové údaje, ktoré by ho viedli k revízii stanoveného TDI pre BPA v hodnote 0,05 mg/kg telesnej hmotnosti za deň, stanoveného úradom EFSA v roku 2006.

2010 – EFSA prijíma žiadosť Európskej komisie, aby do úvahy zobrala najnovšie dostupné vedecké údaje, ktoré by mohli ovplyvniť závery prijaté v predchádzajúcich stanoviskách k BPA.

Európska komisia tiež EFSA žiada, aby v tejto problematike užšie spolupracovala s inštitúciami, ktoré vykonávajú hodnotenie rizika v členských štátov EÚ.

2009 – EFSA preskúmava novú štúdiu o možných účinkoch BPA na vývoj nervovej sústavy (autor štúdie: Stump)

Vypracovanie štúdie bolo zadané Americkou chemickou radou, s cieľom spracovať obavy týkajúce sa bezpečnosti BPA, ktoré vzniesla kanadská vláda (zavedené do legislatívy v podobe zákazu používania polykarbonátu vo fľašiach na kŕmenie detí).

2008 – EFSA sa venuje rozdielom v schopnosti zbavovať sa BPA u batoliat a dospelých
EFSA potvrdzuje, že expozícia BPA je výrazne nižšia, než stanovená TDI 0,05 mg/kg telesnej hmotnosti (rovnako pre dospelých, ako aj novorodencov). Ľudský organizmus po expozícii BPA túto látku prudko metabolizuje a eliminuje. Toto platí aj pre novorodencov, ktorí sú schopní zbavovať sa BPA v miere značne prekračujúcej TDI.

2008 – EFSA preskúmala štúdiu (autor štúdie: Lang a kol.), ktorá poukazovala na možné spojenie medzi hladinou BPA v moči a zvýšeným výskytom srdcových chorôb a diabetes mellitus

EFSA poznamenáva, že do štúdie neboli zahrnuté informácie o dlhodobej expozícii BPA, ktoré sú potrebné pre stanovenie korelácie vzťahu medzi BPA a vývojom príslušných ochorení.

2006 – EFSA kompletizuje svoje prvé kompletné hodnotenie rizika BPA a určuje hodnotu TDI ako 0,05 mg/kg telesnej hmotnosti za deň

V tomto čase tiež preskúmava príjem BPA z potravín a nápojov u dospelých, dojčiat a detí a zisťuje, že príjmy všetkých týchto skupín sú nižšie, ako je hodnota stanoveného TDI.

Úloha Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín

EFSA vypracúva, zverejňuje vedecké stanoviská a poskytuje vedecké poradenstvo pre manažérov rizika (Európska komisia, členské štáty EÚ) v oblasti bezpečnosti BPA pre prípady jeho používania v materiáloch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami. Tieto zodpovednosti má na starosti Panel Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, enzýmy a technologické pomocné látky (CEP).

Ako súčasť svojich preskúmaní stanovuje EFSA (ak sú dostupné dostatočné informácie) hodnotu TDI pre každú látku. TDI predstavuje odhad množstva látky, ktorú môžu ľudia konzumovať na dennej báze počas ich celého života, pričom im nehrozia žiadne významné zdravotné riziká. Hodnoty TDI sa zvyčajne vyjadrujú v mg alebo µg na kg telesnej hmotnosti za deň.

EFSA úzko spolupracuje s európskymi a národnými orgánmi zapojenými do preskúmania BPA, ako aj s ďalšími vedeckými expertmi, ktorú pracujú na súčasne prebiehajúcich štúdiách.

Právny rámec Európskej únie

BPA je povolený na používanie v materiáloch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami v EÚ na základe legislatívy EÚ pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

Vedeckú podporu poskytuje Európskej komisii Spoločné výskumné centrum (Joint Research Centre), v tomto prípade konkrétne Európske referenčné laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami. 

Pôvodné znenie tlačovej správy ako aj často kladené otázky k BPA (FAQ) nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office

Tel.: +39 0521 036 149

E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood