Baktérie Vibrio v morských plodoch: zvýšené riziko v dôsledku zmeny klímy a antimikrobiálnej rezistencie
Očakáva sa, že prevalencia Vibrio v morských plodoch, sa v dôsledku klimatických zmien zvýši na celom svete aj v Európe, a to najmä v málo slaných alebo brakických vodách (pozn. zmes slanej a sladkej vody), vyplýva z najnovšieho hodnotenia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Vedci úradu EFSA vypracovali hodnotenie aspektov verejného zdravia Vibrio spp. v súvislosti s konzumáciou morských plodov. Vibria sú vodné baktérie, ktoré sa môžu nachádzať v morských plodoch. Niektoré kmene sú patogénne a môžu spôsobiť gastroenteritídu alebo závažné infekcie. V predchádzajúcej správe (CLEFSA) odborníci úradu EFSA analyzovali možné účinky zmeny klímy, ktoré by mohla mať na širokú škálu problémov súvisiacich s bezpečnosťou potravín vrátane baktérií Vibrio v morských plodoch.
Zmena klímy a baktérie Vibrio v morských plodoch
Dostupná je aj krátka animácia úradu EFSA k tejto problematike na webe EFSA YouTube.
V tlačovej správe nájdete aj sekciu často kladených otázok a odpovedí.
Links to Science
Viac informácií nájdete na webovej stránke úradu EFSA.