Facebook Statistics
Značka Kvality

Baktérie Vibrio v morských plodoch: zvýšené riziko v dôsledku zmeny klímy a antimikrobiálnej rezistencie

29-07-2024

Očakáva sa, že prevalencia Vibrio v morských plodoch, sa v dôsledku klimatických zmien zvýši na celom svete aj v Európe, a to najmä v málo slaných alebo brakických vodách (pozn. zmes slanej a sladkej vody), vyplýva z najnovšieho hodnotenia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Vedci úradu EFSA vypracovali hodnotenie aspektov verejného zdravia Vibrio spp. v súvislosti s konzumáciou morských plodov. Vibria sú vodné baktérie, ktoré sa môžu nachádzať v morských plodoch. Niektoré kmene sú patogénne a môžu spôsobiť gastroenteritídu alebo závažné infekcie. V predchádzajúcej správe (CLEFSA) odborníci úradu EFSA analyzovali možné účinky zmeny klímy, ktoré by mohla mať na širokú škálu problémov súvisiacich s bezpečnosťou potravín vrátane baktérií Vibrio v morských plodoch. 

Zmena klímy a baktérie Vibrio v morských plodoch

Dostupná je aj krátka animácia úradu EFSA k tejto problematike na webe EFSA YouTube.

V tlačovej správe nájdete aj sekciu často kladených otázok a odpovedí.

Links to Science

Viac informácií nájdete na webovej stránke úradu EFSA


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood