Baktérie Salmonella a Campylobacter vykazujú aj naďalej vysokú úroveň mikrobiálnej rezistencie
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vydali "Súhrnnú správu Európskej únie o mikrobiálnej rezistencii zoonotických a indikátorových baktérií pochádzajúcich z ľudí, zvierat a potravín za obdobie 2019-2020".
V správe sa uvádza, že mikrobiálna rezistencia baktérií Salmonella a Campylobacter voči antimikrobiálnym látkam je stále vysoká (https://www.efsa.europa.eu/en/news).
Rod Campylobacter je skupinovu mikroaerofilných gram-negatívnych baktérií, ktoré sú pôvodcom črevných infekcií u ľudí a potratov u hospodárskych zvierat. Kampylobakterióza bola v roku 2020 najčastejšie hlásenou zoonózou v EÚ a najčastejšie hlásenou príčinou ochorení z potravín. Baktérie rodu Campylobacter u ľudí a hydiny naďalej vykazujú veľmi vysokú úroveň rezistencie voči ciprofloxacínu, ktorý sa bežne používa na liečbu niektorých typov bakteriálnych ľudských infekcií.
U ľudí a brojlerov sa pozoroval rastúci trend rezistencie voči fluorochinolónovej triede antibiotík pre C. jejuni. Pri Salmonella enteritidis, najbežnejšej u ľudí, sa pozoroval rastúci trend mikrobiálnej rezistencie na antibiotiká triedy chinolón/fluórchinolón. U zvierat bola rezistencia na tieto antibiotiká u C. jejuni a S. enteritidis vo všeobecnosti stredná až vysoká.
V období rokov 2016-2020 bol v EÚ zaznamenaný pokles rezistencie voči tetracyklínu a ampicilínu u Salmonella v prípade ochorení u ľudí (v 9 krajinách voči tetracyklínu a v 10 krajinách voči ampicilínu), najmä u Salmonella typhimurium.
Interaktívny nástroj pre vizualizáciu dát ukazuje úroveň mikrobiálnej rezistencie sledovaných baktérií v jednotlivých krajinách v rokoch 2019 a 2020.
Okrem toho bol vo viac ako polovici krajín EÚ pozorovaný štatisticky významný klesajúci trend v prevalencii E. coli produkujúcej širokospektrálne β-laktamázy typu ESBL (extended-spectrum β-lactamase) u druhov zvierat určených na produkciu potravín. Ide o dôležité zistenie, nakoľko tieto kmene baktérií E. coli produkujúce ESBL sú zodpovedné za závažné infekcie u ľudí.
Pandémia COVID-19 mala dopad i na množstvo hlásených dát, hlavne pokiaľ ide o verejné zdravie.